Če bi bili ameriški policisti, ki so ubili Nicholsa belci, bi sledila totalna revolucija!

ZDA, Memphis: če bi bili policisti, ki so ubili Nicholsa, belci, bi sledila prava kulturna revolucija. (Foto: epa)

V začetku januarja je ameriška policija v Memphisu v zvezni državi Tennessee brutalno obračunala s Tyreom Nicholsom, ki je za posledicami poškodb po nekaj dneh umrl. Tako on kot policisti, so bili temnopolti. Dogodek je sprožil obsodbe in proteste. Kaj šele sledilo, če bi bili organi pregona belci kot v primeru Floyda … Zadeva razgalja vso bizarnost boja proti rasizmu v ZDA. Gre za orodje agresivne kulturne revolucije. 

Po poročanju portala NPR, je ameriška policija 7. januarja 2023 brutalno obračunala z 29-letnim črncem Tyrom Nicholsom. Do incidenta je prišlo potem, ko je Nicholsa ustavila policija zaradi domnevno brezobzirne vožnje. Ko jim je skušal pobegniti peš, so policisti z njim brutalno obračunali, kar dokazuje tudi nedavno objavljen videoposnetek.

Tri dni pozneje, torej 10. januarja 2023, je Nichols v bolnišnici umrl zaradi poškodb. Znano je še, da je zapustil štiriletnega sina. Njegova družina trdi, da ga je policija pretepla do neprepoznavnosti. Na posnetku lahko vidimo, kako policisti Nicholsa odvlečejo iz avtomobila, medtem pa kričijo in preklinjajo. Policisti so ga najprej skušali obvladati s šokerjem, a jim je kljub temu pobegnil.

Na posnetku lahko še vidimo, kako ga policisti udarjajo in brcajo ter uporabijo palico, da bi obračunali z na tleh ležečim aretirancem. Tragedija se je pripetila kakšnih sto metrov proč od njegovega doma. Po objavi posnetka so se po številnih ameriških mestih začeli “večinoma miroljubni” protesti, usmerjeni proti policijskemu nasilju. Protestniki so med divjanjem zapirali glavne avtoceste in mestna križišča. V Memphisu je skupina demonstrantov skandirala “ni pravice, ni miru” itd.

Če bi bili policisti belci, bi sledila prava kulturna revolucija!
Toda če bi bili policisti, ki so umorili Nicholsa belci, bi danes lahko “občudovali” izbruhe nasilja, brutalne izgrede po ameriških mestih. Mnogi bi bili ranjeni ali celo ubiti. Oglasili bi se tudi predstavniki državnih inštitucij, rekoč da so ZDA v temelju rasistične, igralci bi pred tekmami znova klečali itd. Sledila bi prava kulturna revolucija … Več tukaj. Nasilje je obsojanja vredno ne glede na barvo kože storilca.

Domen Mezeg