fbpx

Nemški policisti: Postavimo ograjo na meji z Avstrijo, da bo Avstrija zaprla mejo s Slovenijo

Foto: STA

Nadzor meja je možen le z ograjami, so prepričani v nemškem policijskem sindikatu. Upajo, da bodo tudi druge države poostrile nadzor na mejah.

Spričo navala beguncev zahteva nemški policijski sindikat gradnjo ograje na meji z Avstrijo, poročajo avstrijski in nemški mediji. “Če želimo izvajati resne mejne kontrole, moramo vzdolž nemške meje postaviti ograjo,” je dejal predsednik sindikata Rainer Wendt za nemški časnik Welt am Sonntag.

Wendt stavi na verižno reakcijo: “Če bomo na ta način zaprli naše meje, bo tudi Avstrija zaprla meje s Slovenijo, kar je tisti učinek, ki ga potrebujemo.” Policisti so prepričani, da brez ograje načrtovana prehodna območja za begunce sploh niso uresničljiva.

Ogrožen je red, Nemčiji grozijo socialni nemiri
Kot je še dejal Wendt, Nemčija ne sme več oddajati signala “Pridite vsi k nam,” saj, kot še svarijo policisti, “je notranji red ogrožen, stojimo pred socialnimi nemiri, nekdo mora zdaj potegniti zasilno zavoro.”

Avstrijci demantirali Györkös Žnidarjevo, da naj bi zaprli meje za begunce
Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner naj bi slovensko kolegico Vesno Györkös Žnidar po telefonu obvestila, da se Avstrija sooča s težavami pri zagotavljanju namestitve in oskrbe migrantov in da jih zato do nadaljnjega ne bodo več sprejemali. Navedbe so v Avstriji medtem zanikali. Migrante so še vedno pripravljeni sprejemati, a jih ne morejo sprejemati več, kot so jih doslej, kar naj bi od Avstrije želela doseči Györkös Žnidarjeva.

Hrvaška še naprej pošilja migrante v Slovenijo
Kako bo vse skupaj potekalo, je zdaj odvisno predvsem od dogovora s Hrvaško, do katere pa je slovenska vlada izredno kritična. Kot so po poročanju STA sporočili, je nesprejemljivo, da Hrvaška proti Sloveniji pošilja nove migrante, čeprav je Slovenija sporočila, da jih ne more sprejeti.

Iz PU Maribor so medtem sporočili, da so kljub obvestilu, da do nadaljnjega ne sprejemajo migrantov, iz Hrvaške okoli 2.20 ure z vlakom do Središča ob Dravi pripeljali večje število le-teh. Policija je zaradi tega začela z intenzivnim varovanjem državne meje tako, da so na meji razporedili ograje in večje število policistov, ki preprečujejo nedovoljen vstop migrantov v Slovenijo.

M. H.