fbpx

Če boste potovali v ZDA, vas čakajo strožji varnostni pregledi

Foto: iStock

Za polete v ZDA z današnjim dnem začenjajo veljati ostrejši varnostni pregledi potnikov, ki jih je uvedel Washington. Novi ukrepi bodo veljali za okoli 325 tisoč potnikov na dva tisoč komercialnih poletih, kolikor jih gre dnevno v ZDA, za skupno 180 letalskih družb iz 105 držav in 280 letališč.

Ukrepi vključujejo okrepljen celovit pregled potnikov in osebnih elektronskih naprav, okrepljene varnostne protokole v bližini letal in na območjih s potniki ter več uporabe psov pri pregledih. Možni so tudi kratki varnostni pogovori s potniki.

ZDA so nove varnostne ukrepe napovedale junija ob napovedi konca prepovedi nošnje ročnih elektronskih naprav, kot so telefoni ali prenosni računalniki, v potniško kabino za potnike iz osmih držav Bližnjega vzhoda in Severne Afrike. Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je takrat sicer pojasnila, da bodo to prepoved v posameznih primerih lahko znova uvedli, če letališča ne bodo okrepila svojih varnostnih pregledov.

Letalske družbe, ki letijo neposredno v ZDA, so že opozorile svoje potnike, naj bodo pripravljeni na nove ukrepe in postopke, predvsem pa naj se na letališče odpravijo prej, še poroča STA.

C. Š.