fbpx

Če odhajate na potovanje z letalom, pozor! Na terminalu lahko čakate tudi do štiri ure in zamudite svoj let

Foto: epa

Letališča znotraj EU morajo za reševanje zmede, ki traja že od maja, najemati več osebja. Zmeda povzroča čakalne vrste, ki so za potnike časovno bistveno daljše od trajanja letov v priljubljene destinacije. Britanci menijo, da jih EU kaznuje.

Potniki iz krajev zunaj schengenskega območja prostega gibanja so podvrženi strogim pravilom. Namesto nekaj sekund zdaj potne liste pregledujejo več minut. Zaradi pregledov, ki se izvedejo ob vstopu in izstopu, nekateri potniki celo zamujajo svoje lete. Težave, s katerimi se spopadajo, so posledica uvedbe novih predpisov EU, ki naj bi okrepili nadzor v schengenskem območju. Potniki o zamudah, čakalnih vrstah in o dolgotrajnih postopkih niso seznanjeni. Nove režime so uvedli po ugotovitvi, da naj bi teroristi, ki so meje prečkali zaradi napada na Pariz, uporabili potne liste EU.

Britanski letalski prevozniki so poslali zahtevo, da EU začne pravilno nadzirati potne liste in potnikom preneha zavlačevati pot, saj ti na letališču preživijo dlje časa kot na letalu. Turisti zaradi strožjih mejnih kontrol EU na letališčih čakajo tudi do štiri ure, pa to ne zato, ker bi tja prišli prej.

Potniki v čakalnih vrstah najdlje čakajo na pregled potnih listov v Španiji, na Portugalskem, v Franciji, Italiji in na Nizozemskem. Ljudje, ki prihajajo izven schengenskega območja prostega gibanja, so podvrženi strožjemu preverjanju potnih listov. Bruselj jih strogo nadzoruje, že zaradi ugotovitve, da so teroristi morda uporabili potne liste EU za prehod v Pariz, kjer so pogubili 142 življenj. Najhuje je na letališčih Palma de Mallorca, Lizbona, Madrid, Pariz-Orly, Amsterdam, Barcelona, ​​Milano in Bruselj. Evropska komisija je včeraj pokazala malo sočutja, dolgoročno čakanje potnikov pa opisala kot “ceno za varnost”.

Foto: Youtube

Britanija meni, da jo EU kaznuje, a letališča enostavno nimajo dovolj mejnih uradnikov
Mnogi letališča obtožujejo, da ne zaposlujejo dovolj mejnih uradnikov, ki bi temeljito, predvsem pa hitreje preverili potne liste – ali pa naj nadgradijo svoje računalniške sisteme. Potniki se pritožujejo, da jih obravnavajo kot govedo in se počutijo, kot da jih EU ”kaznuje”.  To je mogoče slišati predvsem od britanskih potnikov, saj Britanija ni ena izmed 26 članic schengenskega območja, ki omogoča potovanje brez potnih listov. Novi pregledi veljajo za tiste, ki letijo med državami zunaj schengenskega območja in drugimi članicami EU, ki so znotraj schengenskega območja. Medtem ko je pri večini potnikov nadzor potnega lista prej trajal nekaj sekund, mora mejno osebje zdaj opravljati preglede v okviru schengenskega informacijskega sistema in podatkovne zbirke Interpola. Na letališču v Amsterdamu na kontrolo čakajo tudi do štiri ure.

Eden izmed potnikov je na Twitterju objavil, da so vrste neskončne že za dostop do letališča in ob tem dopisal, da je videl letalo odleteti še preden so se vsi potniki uspeli vkrcati nanj. Tako je po krivdi dolgotrajnih postopkov na terminalu ostalo približno 20 potnikov. Do zamud prihaja predvsem zaradi pomanjkanja letaliških mejnih straž. Connor Aston, ki je z letališča letel v ponedeljek, je dejal: ”Potnike nadzirajo in pregledujejo samo štirje moški. Počutil sem se, kot da smo prebivalci Velike Britanije kaznovani.”

Jessica Williams, ki je obtičala na letališču v Palmi, je za MailOnline povedala: ”Rekli so mi samo, da je nastala določena situacija, ki jo morajo rešiti in da letala zagotovo ne bodo vzletela brez nas. Takoj smo vsi pomislili, da je ta situacija teroristična, saj nam niso želeli povedati, kaj se dogaja. Počasi smo že vsi postajali nestrpni in nadležni, zmanjkovalo nam je tudi zraka.” Nicki Gillon, potnik iz Manchestra, je videl tudi, da so ljudje omedlevali: ”V vrsti je čakalo približno dva tisoč ljudi. Videl sem, kako so eden za drugim padali v nezavest, saj ni bilo niti klime.”

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Tudi pristanišča niso izjema
Gneče so tudi v pristaniščih. Potniki poročajo, da so na enem izmed francoskih pristanišč bili priča nesprejemljivemu kaosu. Govorijo o ogromnih prometnih zastojih pri vhodu in o desetih prometnih linijah, ki se prepletajo v dve progi. Nihče naj jim ne bi pojasnil, kaj se dogaja, zato sami po sebi dogajanje razumejo kot nameren poskus zavlačevanja potnikov, ki potujejo v Združeno kraljestvo. Pristojni krivijo pomanjkanje osebja.

Britanci besnijo, EU pa poudarja skrb za državno varnost
Članice EU pozivajo, naj končajo dogajanje na mejah, Evropsko komisijo pa, naj uporabi svoj vpliv in zagotovi zadostno število osebja. Ljudje, predvsem Britanci, besnijo, ker se jim s čakanjem začetek in konec počitnic uničita. Tiskovni predstavniki letališča zagovarjajo, da pravila, ki jih je EU začela upoštevati, res zahtevajo daljša čakalna obdobja, a nam mora biti jasno, da gre za varnost državljanov: “Ne moremo na eni strani zahtevati povečanja varnosti, po drugi pa poslušati pritožbe glede daljših čakalnih dob. Eno je cena za drugo.”

A. L.