Čečenske oblasti aktivistu za človekove pravice podtaknile drogo in ga obsodile

Ojub Titijev (Foto: Twitter)

Sodišče v Grozniju je v ponedeljek obsodilo znanega čečenskega borca za človekove pravice Ojuba Titijeva, ki bo moral tako za štiri leta v kazensko kolonijo. Obsodili so ga zaradi posedovanja drog. Kritiki pravijo, da je Titijevu policija podtaknila mamila, da bi s tem preprečila delovanje njegove organizacije Memorial.

Titijev je na čelu čečenske veje Memoriala, ki si v Rusiji prizadeva za zaščito človekovih pravic in razkriva zlorabe. Aretirali so ga v začetku lanskega leta, na sodišču v Čečeniji pa so mu sodili od poletja lani. Kazen, ki je v skladu z zahtevo tožilstva, so mu v ponedeljek na sodišču izrekali kar devet ur, kažejo informacije Memoriala, ki jih povzemajo tuje tiskovne agencije.

Odvetniki 61-letnega Titijeva pravijo, da sta njegova aretacija in obsodba posledica njegove preiskave tajnega zaporniškega sistema v Čečeniji, v katerem naj bi se obsežno kršile človekove pravice. Napovedali so pritožbo. Opazovalci navajajo, da so v Čečeniji že v preteklosti za utišanje kritičnih novinarjev in aktivistov za človekove pravice uporabljali obtožbe o posedovanju mamil. Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je prejšnji teden pozvala k takojšnji in brezpogojni osvoboditvi Titijeva.

Titijevo predhodnico so ubili
Njegov Memorial je zadnja organizacija za zaščito človekovih pravic v Čečeniji, ki si še upa javno kritizirati tamkajšnjega voditelja Ramzana Kadirova. V organizaciji so povedali, da so po aretaciji Titijeva njene prostore v sosednji Ingušetiji požgali, napadli pa so tudi njene sodelavce v prav tako kavkaškem Dagestanu. Memorial javno opozarja na kršitve človekovih pravic v Rusiji, čečenskega voditelja Kadirova pa obtožuje vodenja totalitarnega režima, ki izvaja ugrabitve in mučenja.

Čečenski predsednik brutalno zatira opozicijo in LGBT skupnost. (Foto: Twitter)

 

Titijevo predhodnico na čelu Memoriala v Čečeniji Natalijo Estemirovo so leta 2009 ugrabili in nato ubili. V Memorialu so prepričani, da so morilci delovali po ukazu lokalnih oblasti. Tudi Odbor Sveta Evrope proti mučenju je Rusijo kritiziral, ker da ji ni uspelo ustaviti politike mučenja zapornikov v Čečeniji. V odboru pravijo, da je mučenje zapornikov v tej kavkaški republiki globoko ukoreninjena težava.

C. Š.