fbpx

Čehi bodo v času ogroženosti države lahko uporabljali orožje

Slika je simbolna (Foto: STA)

Češki parlament je v sredo z veliko večino potrdil ustavne spremembe, ki češkim državljanom dovoljujejo uporabo orožja v času ogroženosti državne varnosti, h kateri spadajo tudi teroristični napadi. Za uveljavitev je potrebna še potrditev v zgornjem domu, ki pa naj bi bila zagotovljena.

“Ne želimo razorožiti svojih državljanov v času vedno slabše varnostne situacije v Evropi,” je ustavne spremembe komentiral češki notranji minister Milan Čovanec.

Za amandma je v spodnjem domu češkega parlamenta glasovalo 139 poslancev, proti jih je bilo 9. Za dokončno uveljavitev pa mora zakon potrditi še zgornji dom parlamenta ter podpisati predsednik države Miloš Zeman.

Ukrep v nasprotju z orožarsko direktivo, a varnost je na prvem mestu, zato bodo Čehi zahtevali njen umik
Letos je bilo na Češkem registriranih več kot 800.000 kosov strelnega orožja, med katerimi so številni eksponati v muzejih. Ustavne spremembe so v nasprotju z evropsko direktivo o nadzoru orožja, ki jo je sredi marca sprejel Evropski parlament in ki kot del protiterorističnih ukrepov civilistom prepoveduje lastništvo določenega polavtomatskega strelnega orožja.

Nova evropska zakonodaja omogoča tudi lažje sledenje orožju. Med drugim zahteva tudi registracijo preoblikovanega orožja, ki ni več uporabno in se uporablja večinoma v dramskih igrah in na televiziji. Češka vlada je ta mesec napovedala, da bo od Sodišča EU zahtevala ukinitev omenjene evropske direktive.

C. Š., STA