fbpx

Čehi imajo dovolj poniževanja, Hrvatom sporočajo: “Nismo ‘paštetarji’! Samo lani ste z nami zaslužili 300 milijonov evrov. Prihajali smo, ko so se drugi Hrvaške izogibali!”

Pašteta na plaži (Foto: Facebook)

Po izpustu fekalij z jahte češkega milijonarja v komiškem pristanišču so po spletu pričele krožiti zgodbe in posploševanja o Čehih kot o slabih turistih. Zdaj je tem prekipelo in so Hrvatom postregli z nekaterimi številkami, prav tako pa jih niso pozabili spomniti, da so bili prav Čehi med prvimi turisti na hrvaški obali takoj po domovinski vojni.

Prejšnji teden je za precej zgražanja poskrbel češki milijonar iz Brna, ki je fekalije s svoje jahte spustil kar v komiškem pristanišču, po medijih in družbenih omrežjih pa so se začele širiti zgodbe in posploševanja, da so Čehi slabi turisti, navaja Slobodna Dalmacija. No, Čehom je zdaj prekipelo, eden izmed portalov je objavil članek, v katerem so izrazili nejevoljo nad hrvaško diskriminatorno kampanjo proti njim. “Zelo nepošteno nas je označevati za ‘pašteta turiste’. Češki gostje so absolutno ključni za Hrvate. Sigurno jih milijon pride na Jadran vsako leto,” je komentiral tiskovni predstavnik Češkega združenja potovalnih agencij.

Čehi se že dolgo ne odločajo več le za najcenejše nastanitve
Kot pojasnjujejo, Čehi že nekaj časa ne letujejo samo v najcenejših namestitvah, pač pa se pogosto odločajo za hotele s štirimi in več zvezdicami, samo turisti s plovili naj bi na Hrvaškem pustili 25 milijonov evrov letno. Skupno naj bi Hrvaško samo lansko leto obiskalo 32.763 čeških turistov s plovili, ki so ustvarili 218.404 prenočitev. Velika večina naj jih ne bi vozila čolnov s Češke, pač pa jih večinoma najemajo na Hrvaškem, s čimer zaslužijo do 50 tisoč evrov tedensko. Za privez barke v dolžini 10 do 20 metrov v Splitu na primer zaračunajo od 95 do 215 evrov na noč, parkiranje avtomobila v marini pa stane 40 do 60 evrov tedensko. Teden z barko bi tako skupaj s sladko vodo, gorivom, elektriko in dostopom do brezžičnega interneta stal 600 evrov tedensko, in to brez potovanj po Hrvaški in brez hrane ter pijače.

Fotografija je simbolična. (Foto: Facebook)

Čehi potrošijo več kot hrvaški domači turisti
Čehi opozarjajo še, da so prav češki turisti takoj po domovinski vojni prvi začeli obiskovati hrvaško obalo, ko ta za druge ni bila zanimiva. Univerza v Reki je sicer izračunala, da povprečen češki turist na Hrvaškem dnevno pusti 53,3 evra, kar je približno trikrat manj od Britancev, a je vseeno več od Hrvatov, ki so druga največja skupina turistov v državi. Ti naj bi dnevno potrošili le 50,5 evra. Skupno naj bi Hrvati s češkimi turisti zaslužili do 300 milijonov evrov letno.

Rok Krajnc