Čehi so že lansko leto dosegli življenjski standard Italijanov, bliskovito pa se približujejo tudi evropskemu povprečju

Češke krone. (Foto: Pixabay)

Češki bruto domači proizvod na prebivalca se je na podlagi paritete kupne moči lani povzpel kar na 94 odstotkov povprečja EU. Navkljub pandemiji se je življenjski standard v tej srednjeevropski državi močno približal povprečju Evropske unije. 

Obenem je bila zabeležena najnižja stopnja brezposelnosti v EU. Leto poprej je češki bruto domači proizvod na prebivalca na podlagi paritete kupne moči še znašal 92 odstotkov povprečja EU. Tako se je Češka znašla na ravni Italije in prehitela Portugalsko, kjer so zabeležili 77 odstotkov od povprečja EU na tem področju, poroča Remix News.

Prehitela pa je celo Španijo, ki se nahaja na 86 odstotkih od povprečja EU. Podatke je objavil češki statistični urad. Najslabše se je odrezala Bolgarija s 55 odstotki, daleč najboljše pa Luksemburg z 266 odstotki. Češko gospodarstvo se je lani sicer skrčilo za 5,6 odstotka, kar je bil največji upad v zgodovini samostojne Češke. Gospodarski upad je bil sicer zaznan v celotni EU, razen na Irskem.

Češko gospodarstvo odlično napreduje. (Foto: epa)

Obenem pa je bilo v tej višegrajski državi lani že peto leto zapored zabeležena najnižja brezposelnost v EU in je znašala zgolj 2,6 odstotka. Poljska pa se je znašla na drugem mestu v EU s 3,2-odstotno brezposelnostjo. Šele na tretjem mestu pa sta bili Nemčija in Nizozemska s 3,8-odstotno brezposelnostjo. Evropsko povprečje pa je lani znašalo sedem odstotkov.

Poljska bi po gospodarski moči prej kot v desetletju utegnila prehiteti Italijo 
O izjemnem gospodarskem napredku Višegrajske četverice smo že poročali. Pred meseci smo posebej izpostavili Poljsko, ki bi po gospodarski moči prej kot v desetletju utegnila prehiteti Italijo. Dejstvo je, da Poljske krize bistveno ne prizadenejo, iz vsake pa odide še močnejša, s čimer zmanjšuje zaostanek za razvitim evropskim zahodom. K temu med drugim pripomore dinamično, prilagodljivo ter izredno delavno prebivalstvo.

Po delavnosti so v zahodnem kapitalističnem sistemu bolje pozicionirani le še Južni Korejci. Obenem ta država ob Baltiku močno povečuje zaloge zlata, intenzivneje pa namerava vlagati v vojaške zmogljivosti. Načrtuje pa tudi obsežne spremembe na energetskem področju. S tem pa navkljub negodovanjem nekaterih na Zahodu postaja regionalna sila, na katero bo potrebno vse bolj računati.

Domen Mezeg