fbpx

Celo levičarski guverner za zaščito newyorških verskih ustanov, zasebnih šol in kulturnih centrov namenil dodatnih 45 milijonov ameriških dolarjev!

Foto: Twitter

Na shodu solidarnosti “Brez sovraštva. Brez strahu.” v New Yorku je guverner Andrew M. Cuomo iz vrst demokratov najavil, da bo na voljo dodatnih 45 milijonov ameriških dolarjev za zaščito newyorških verskih ustanov, vključno z zasebnimi šolami in kulturnimi centri, pred tako imenovanimi zločini iz sovraštva.

Financiranje je na voljo prek prošenj za prijavo v okviru programa za dodelitev zavarovanja skupnosti proti sovraštvu v New Yorku. Program, ki ga je leta 2017 ustvaril guverner Cuomo, je bil vzpostavljen z namenom zagotavljanja sredstev za okrepitev varnostnih ukrepov in preprečevanje zločinov iz sovraštva proti neprofitnim dnevnim centrom, družbenim centrom, kulturnim muzejem, dnevnim taborom in zasebnim šolam, ki so lahko ranljivi zaradi svoje ideologije, prepričanja ali poslanstva, ki ga opravljajo.

Od uvedbe programa je bilo več kot 500 takih projektov podprtih z 25 milijoni ameriških dolarjev državnih sredstev. Guverner je tudi napovedal vzpostavitev nove klicne linije, na katero bi morali poklicati Newyorčani v primeru, če bodo ocenili, da so deležni pristranskosti ali diskriminacije. Poleg tega je guverner napovedal, da bo policija nadaljevala z delovanjem v okviru okrepljenih patrulj z namenom zagotavljanja varnosti v ortodoksnih judovskih soseskah po državi.

Foto: Twitter

“Nedavni porast antisemitskih in drugih s sovraštvom preplavljenih napadov v New Yorku in po vsej državi razumljivo povzročajo tesnobo, vendar se ne bomo pustili ustrahovati,” je zatrdil guverner Cuomo in dodal, da se v New Yorku postavi proti tistim, ki poskušajo sejati razkol in strah. To financiranje bo po njegovem prepričanju pomagalo verskim in kulturnim ustanovam, da bodo lahko poskrbele za varnost ljudi. “Ne bomo dovolili, da nas bo slabil rak sovraštva in netolerance.” 

V porastu antisemitizem
Statistika zločinov iz sovraštva tako v državi kot tudi v New Yorku kaže na porast antisemitizma in zločinov iz sovraštva uperjenih proti judovski skupnosti, navaja uradna stran države New York. Skoraj polovica vseh zločinov iz sovraštva v New Yorku v zadnjih nekaj letih je bila usmerjena proti judovski skupnosti. Množično streljanje v sinagogi Tree of Life v Pittsburghu in nedavni teroristični napad na košer tržnico v Jersey Cityju v New Jerseyju, v kateri sta se lokalna ješiva ​​in katoliška šola soočili s strelskim napadom, poudarjata potrebo po zaščiti judovskih institucij pred nasilnim ekstremizmom in antisemitizmom.

Hana Murn