Celo venezuelski diktator Maduro priznal, da je socializem obsojen na propad

Venezueleski socialistični diktator Nicolas Maduro (vir: twitter)

Socializem ni vzdržen. V Venezueli je končno prišlo do točke, kjer je celo sam socialistični diktator priznal, da za katastrofo v državi niso odgovorni drugi, temveč socialisti sami, ki so državo pripeljali do prepada. 

“Produkcijski modeli, ki smo jih poskusili (vzpostaviti) do sedaj, so spodleteli, odgovornost je v celoti naša – moja in vaša,” je povedal venezuelski socialistični diktator Nicolas Maduro v ponedeljek zbranim pa kongresu vladajoče socialistične stranke.

“Venezuelska ekonomija je katastrofa. Država se sooča z ogromnim begom možganov, saj srednji razred beži v Madrid in Miami. Venezuelci z nizkimi prihodki se odpravljajo proti meji s Kolumbijo in Brazilijo,” so zapisali pri Forbesu. Inflacija znaša na tisoče odstotnih točk več v primerjavi s prejšnjimi leti in na stotine odstotkov samo v letošnjem letu.

Socializem spravil državo na beraško palico
Venezuelski bolivar je brez vrednosti, situacija pa je tako slaba, da se je v nekaterih mestih razvila menjalna trgovina. Venezuelski BDP bo letos še za deset odstotkov manjši. Reakcionarna socialistična politika se je ob prvi krizi pokazala za naravnost uničujočo. Največ o tem pa pove celo priznanje diktatorja samega. Maduro je spregledal – bo tudi slovenska Levica, ki je še nedolgo nazaj Venezueli pela hvalospeve in jo postavljala za vzor in primer?

Venezuelci množično bežijo iz države. (Foto: epa)

“Dovolj je bilo tarnanja,” je bil oster Maduro po poročanju francoske tiskovne agencije. “Moramo proizvajati z ali brez (zunanje) agresije, z ali brez blokad, iz Venezuele moramo ustvariti ekonomsko silo.” Lepo povedano a dvomimo, da se bo Maduro s socialisti naenkrat spreobrnil. Kljub temu pa lahko rečemo, da je bil prvi korak storjen. Kot kaže, mu je poskus atentata vseeno prišel do živega in mu odprl oči za katastrofalno situacijo v državi.

Ivan Šokić