fbpx

Cena surove nafte padla, bo trendom sledila tudi slovenska vlada?

Foto: epa

Cena surove nafte je v petek padla za 7 odstotkov, v tem tednu se je znižala za okoli 9 odstotkov. Na trge so vplivali negotovi obeti svetovne rasti in povpraševanja po gorivu zaradi dvigov obrestnih mer po vsem svetu. Na padec cen je vplival tudi načrt ameriškega predsednika Joeja Bidena za znižanje stroškov goriva za voznike in bojazen, povezana z morebitno gospodarsko recesijo po dvigu obrestnih mer centralne banke, ki je obremenjeval tudi delnice.

Cene nafte so se znova znižale za več kot šest dolarjev za sod, potem ko jih je prejšnji teden že prizadel strah pred gospodarskim upadom. Po vladnih krogih želi Joe Biden zaradi rekordno visokih cen na črpalkah za tri mesece ukiniti davek na bencin, analitiki pa po poročanju tujih medijev trdijo, da so potrebni drastični ukrepi za preprečevanje rast cen, pri čemer opozarjajo na večje tveganje recesije. Mednarodna agencija za energijo (IEA) je v sredo tudi opozorila, da so naraščajoče cene nafte in slabše gospodarske napovedi zatemnile obete za prihodnje povpraševanje.

Ideja predsednika Joea Bidna po opustitvi davka na bencin v višini 18,4 centa na galono in davka na dizelsko gorivo v višini 24,4 centa na galono zahteva odobritev kongresa. Bliskovit padec cen se je zgodil ob pritisku ameriškega predsednika Joeja Bidena, da bi znižal davke na gorivo z namenom znižanja stroškov za voznike ob zaostrenih odnosih med Belo hišo in ameriško naftno industrijo.

Cene nafte so padle pred pričakovanim prizadevanjem ameriškega predsednika Joeja Bidena, da opusti davke na gorivo. (Foto: epa)

Terminske pogodbe za surovo nafto Brent so se pocenile za 5,02 dolarja ali 4,4 odstotka na 109,63 dolarja za sod, medtem ko so se terminske pogodbe za ameriški zahodni Texas Intermediate (WTI) znižale za 5,17 dolarja ali 4,7 odstotka na 104,34 dolarja za sod. Pričakuje se, da bo Biden v sredo od kongresa zahteval, naj razglasi trimesečno ukinitev zveznega davka na bencin v višini 18,4 centa na galon, in pozval države, naj opustijo svoje davke na gorivo, poroča Reuters in dodaja, da so zakonodajalci obeh večjih strank izrazili odpor proti ukinitvi zveznega davka. Bela hiša je v tem tednu sklicala  sestanek z direktorji sedmih naftnih družb, na katerem bi razpravljali o načinih za povečanje proizvodnih zmogljivosti in znižanje cen goriva za približno pet dolarjev na galon, saj ustvarjajo rekordne dobičke.

Tanja Brkić