fbpx

Cerkev se je opravičila zaradi vloge nekaterih dostojanstvenikov v ruandskem genocidu

Foto: epa

Katoliška cerkev v Ruandi se je zaradi vloge nekaterih njenih akterjev opravičila za obdobje ruandskega genocida leta 1994, ko je bilo v stodnevnem masakru ubitih 800 tisoč pripadnikov plemena Tutsi.  

Papež Frančišek je po koncu svetega leta božjega usmiljenja podal izjavo, ki jo je napisal zbor katoliških škofov, kjer so prvič priznali, da so člani Cerkve načrtovali, pomagali in ubijali v genocidu. “Opravičujemo se za vse krivice, ki jih je zakrivila Cerkev. Opravičujemo se v imenu vseh kristjanov za vse oblike krivic, ki smo jih storili. Obžalujemo, da so člani Cerkve zavestno kršili prisego s katero so sklenili zvestobo božjim zapovedim,” se je glasila izjava, ki so jo razposlali po celotni državi.
Pri tem so še zapisali, da prosijo za odpuščanje sovraštva, ki se je razširilo po državi. “Namesto, da bi pokazali, da smo kot ena družina, smo se med sabo pobijali,” še piše RT o izjavi cerkve.
Gre za največji genocid v moderni zgodovini
Genocid v Ruandi je izbruhnil po strmoglavljenju in sestrelitvi letala na katerem je bil takratni hutujski predsednik Juvenala Habyarimana. Priložnost je takrat takoj izkoristila Predsedniška straža, ki je skupaj z ruandsko vojsko z barikadami in cestnimi zaporami zaprla ceste in ulice, nato pa se je začel pokol Tutsijev in naprednih Hutujcev. V stodnevni moriji je bilo brutalno ubitih 800 tisoč nedolžnih ljudi.
Mnogo takratnih žrtev je umrlo v rokah duhovnikov, kaplanov in nun, poročajo takratne priče. Ruandska vlada je prav tako potrdila, da so mnogi umrli znotraj cerkva, kamor so se zatekli pred ubijalci.

Nedeljska izjava Cerkve je še posebej pomembna, saj je v nasprotju s prejšnjim uradnim stališčem Cerkve, ki jo je sprejela v letih po genocidu, v kateri je pisalo, da so nekateri cerkveni dostojanstveniki res sodelovali, vendar Cerkev kot institucija v njem ni igrala nobene vloge.

M. P.