fbpx

Češka republika in Nemčija vzpostavili skupno preiskovalno ekipo za preiskavo komunističnih umorov vzhodnonemških beguncev

Ohranjen del železne zavese na območju današnje Češke republike (Foto: Marcin Szala, Wikimedia Commons)

Ker umor ne zastara, pa čeprav so odgovorni vojaki ali pa politiki, sta Češka republika in Nemčija vzpostavili skupno preiskovalno skupino, ki bo preiskovala umore vzhodnonemških beguncev, ki so se zgodili na meji med Vzhodno Nemčijo in Češkoslovaško. V svoji izjavi za javnost je ta korak pozdravila tudi Platforma evropskega spomina in vesti!

Nemčija in Češka republika sta junija na podlagi dvostranskega dogovora vzpostavili preiskovalno skupino, ki bo preiskovala umore vzhodnonemških beguncev, ki so bili umorjeni na meji med tedanjo socialistično Nemško demokratično republiko in Češkoslovaško socialistično republiko. V izjavi za medije sta glede tega pisarna Nemškega državnega tožilstva iz Weidna in zvezni kriminalistični urad iz Münchna poudarili, da umor kot kaznivo dejanje ne pozna zastaranja, kar še posebej drži za politike in vojake kot povzročitelje. Prvi delovni sestanek preiskovalne skupine se je zgodil 25. julija v Weidnu, sledil pa bo sestanek v Pragi. Nemški tožilec Christian Härtl pričakuje, da bo sodelovanje med državama pospešilo preiskovanje, ki na nemški strani poteka že od decembra 2017 na podlagi kazenske ovadbe s strani Platforme evropskega spomina in vesti.

Ovadena tudi nekdanja vodilna češkoslovaška patrijca Štrougal in Jakeš
Skupna preiskovalna skupina se je oblikovala, ker je bila enaka ovadba podana tudi na Vrhovno državno tožilstvo v Brnu v primeru umorov beguncev drugih narodnosti na mejah ČSSR, to pa je posredovalo primer pristojnim preiskovalnim organom v državi. Obe ovadbi vključujeta povzročitelje iz istih struktur obmejnih patrulj in vodstva Komunistične partije Češkoslovaške, vključno z Lubomírjem Štrougalom in Miloušem Jakešem. Nemška enota sestoji iz dveh tožilcev in šestih preiskovalcev iz zveznega kriminalističnega urada v Münchnu, češko stran pa predstavlja pisarna Vrhovnega državnega tožilstva v Brnu in pisarna Okrožnega državnega tožilstva Praga 1.

Lubomír Štrougal in Milouš Jakeš (Foto: Luděk Kovář in David Sedlecký, Wikimedia Commons)

Do zdaj je bilo rehabilitiranih 26 nekdanjih vzhodnonemških državljanov, ki so neuspešno skušali na Zahod pobegniti prek ČSSR
V okviru preiskave nemški preiskovalci že vzpostavljajo kontakte z nekdanjimi vzhodnonemškimi begunci, ki so bili ujeti pri poskusu pobega prek ČSSR na Zahod in so bili rehabilitirani na sodiščih na Češkem in Slovaškem v zadnjih dveh letih na pobudo Platforme evropskega spomina in vesti. Ta je kazensko ovadbo zaradi umorov vzhodnonemških beguncev vložila že avgusta 2016, na Češkem pa septembra 2017 glede umorov 28 beguncev. Poziv, da zahtevajo rehabilitacijo, so vsem nekdanjim vzhodnonemškim beguncem, ki so neuspešno skušali na Zahod pobegniti skozi ČSSR izdali novembra 2017, v sodelovanju z odvetnikom dr. Lubomirjem Müllerjem pa je bilo do zdaj uspešno rehabilitiranih 26 ljudi, ki so bili na ta način aretirani do leta 1989.

Rok Krajnc