fbpx

Češka: Spoštovanje ukrepov za zajezitev pandemije bo nadzirala tudi vojska!

Češka vojska. (Foto: epa)

Si lahko predstavljate vso histerijo raznih politkolesarjev, osrednjih medijev in pravičniških KUL-ovcev v primeru, da bi slovenski policiji, pri spoštovanju strožjih pravil za omejitev epidemije koronavirusa, na pomoč priskočila tudi vojska. A prav to se je zgodilo na Češkem. 

Na Češkem gre zares. Za spoštovanje novih strogih pravil za zajezitev epidemije novega koronavirusa bo tokrat skrbelo preko 30 tisoč pripadnikov policije, vojske in carinske uprave. Od torka dalje, bo 3.834 vojakov in približno 270 carinikov, policiji pomagalo nadzirati spoštovanje prenovljenih pravil, policija pa bo za to namenila 30 tisoč ljudi. Vest je za javnost sporočil prvi namestnik direktorja policije Martin Vondrášek, poroča Lidovky

Preverjanje organov se bo nanašalo na spoštovanje omejitve gibanja, pokrivanja ust in nosu ter na zapiranje trgovin in drugih uslug od ponedeljka dalje. Nova pravila bodo v veljavi predvidoma tri tedne. Določena pravila pa bi se lokalno lahko omejilo, na primer glede gibanja, če se nek trgovinski center nahaja prav na meji med dvema regijama in podobno.

Jaša Jenull, ko je namerno izzval policijo. (Foto: STA)

Tovrstni ukrepi pa bi bili pri nas nekaj povsem nepredstavljivega, glede na to, da se že najmanjše posredovanje policije, v Sloveniji, označuje za “represijo”, kar je bilo priljubljeno zlasti na petkovih politkolesarskih mitingih. Po mnenju nekaterih anarho-levičarjev in tistih, ki jim nudijo potuho, se policija tistih, ki kršijo pravila, ki veljajo za vse, ne bi smela niti dotakniti.

Žaljenje policijskega dela, ki ga pripadniki organov vestno in v korist vseh državljanov, opravljajo po svoji službeni dolžnosti, z “represijo”, smo lahko opažali tudi v primeru evakuacije začasnih uporabnikov iz objektov nekdanje tovarne Rog. Stvari so prišle celo tako daleč, da so nekateri policisti obžalovali opravljanje svojih službenih dolžnosti, čeprav je prihajalo do nasilnih izgredov ter do namernih provokacij organov pregona, med drugim z metanjem predmetov.

Domen Mezeg