fbpx

Češki kardinal proti papežu Frančišku: V prvi vrsti bi morali v Evropo sprejemati kristjane

Foto: EPA

“Papeževo razumevanje migrantske krize odseva njegove latinskoameriške korenine in se v veliki meri razlikuje od evropskega pogleda na težavo,” je v intervjuju za češke Lidovy Novine povedal praški nadškof in kardinal Dominik Duka.

Dominik Duka je v nedavnem intervjuju za omenjeni češki dnevni časopis dejal, da južnoameriška družba in njena zgodovina vplivata na razmišljanje papeža Frančiška, ki je zelo drugačno od razmišljanja njegovih predhodnikov papeža Janeza Pavla II in Benedikta XVI.

Papeževa občutljivost za socialna vprašanja je toliko večja, saj prihaja iz okolja, kjer obstaja veliko večji prepad med revni in bogatimi, kar je posledica indijanskih kultur, je povedal Duka. Nadškof je tudi povedal, da je papeževa želja pomagati migrantom sicer občudovanja vredna, vendar morda malce nerealistična, piše spletna stran Breitbart, ki povzema intervju.“Tudi sam bi bil v solzah, ko bi si govoril, da moram pomagati tem ljudem, vendar to ni celostna rešitev,” poudarja Duka.

Duka je opozoril, da se bo lahko integracija migrantov izkazala za izredno težavno, saj prihajajo iz popolnoma drugačnega kulturnega okolja, in dodal, da Evropa ne bo sposobna integrirati vseh migrantov, kar bi lahko vodilo v ogromno humanitarno in ekonomsko katastrofo.

Da integracija ne bo tako preprosta, kot nekateri trdijo, je priznal tudi papež Frančišek, ki je na nedavni podelitvi nagrade Karla Velikega, ki se podeljuje za izredne prispevke k enotnosti v Evropi, dejal, da zgolj geografsko premestiti migrantov ne bo dovolj, temveč da bomo morali delati tudi na globoki kulturni integraciji.

Duka: Sprejeti moramo kristjane
Dominik Duka je prepričan, da moramo v prvi vrsti sprejeti kristjane. “Kristjani so najbolj preganjana skupina, ki se boji za svoja življenja,” meni nadškof, svojo trditev pa je podkrepil s tem, da imajo kristjani več skupnih vrednost z domorodnim prebivalstvom, zaradi česar se bodo lažje asimilirali.

Nadškof in kardinal je v pogovoru vztrajal, da je najboljša rešitev za migrante ponovna vzpostavitev državnih institucij v državah, od koder prihajajo. Pri tem se je tudi kritično dotaknil politike kanclerke Angele Merkel, ki po njegovem krši temelje EU in schengna.

Ž. K.