fbpx

Češki predsednik: Turčija ni sposobna drugega, kot da migrante vrže v zapor

Vir: EPA

Češki predsednik Miloš Zeman, ki je tudi sicer znan po ostrih izjavah, je ocenil, da Evropski uniji ne bi bilo treba dati 3 milijard evrov za Turčijo. “To je stran vržen denar,” je glede reševanja migrantske krize dejal za češko televizijo TV Prima dan pred vrhom EU s Turčijo.

“Turčija ni sposobna in ne pripravljena, da stori karkoli glede migrantov, razen tega, da jih vrže v zapor, kar pa se najverjetneje ne bo zgodilo,” je dejal češki predsednik Miloš Zeman.

Dogovor, ki ga je vrh EU podpisal z Ankaro, Turčijo obvezuje, da v zameno za tri milijarde evrov in hitrejša pristopna pogajanja za EU – zaustavi priliv migrantov. Dogovor ni prinesel želenih rezultatov, kar je v Evropi povzročilo precejšnje nezadovoljstvo, poroča Index.hr.

Zeman: Migranti bi se morali boriti proti IS
V preteklem letu so države EU prejele 1,25 milijona prošenj za azil, kar je skoraj še enkrat več kot leto dni poprej. Zaradi tega so migrantsko krizo mnogi primerjali z invazijo – podobno pa jo je označil tudi Zeman. Češki predsednik je prepričan, da bi morali mladi migranti iz Sirije, Afganistana in Iraka, ki sestavljajo večinski del migrantskega vala, poprijeti za orožje in se na domačih tleh boriti proti Islamski državi.

Ž. K.