fbpx

Češki premier in italijanski notranji minister enotna: Zakaj bi sprejemali sirske sirote? Imamo dovolj svojih, za katere je treba poskrbeti

Češki premier Andrej Babiš. (Foto: epa)

Češki premier je še dodatno zaostril svoj odnos do vprašanja migrantske krize in sirskih beguncev. Povedal je, da Češka kaže solidarnost s pošiljanjem finančne in medicinske pomoči v Sirijo in druga krizna žarišča, zato ne bo sprejemala nikakršnih beguncev in migrantov. Enakega mnenja je tudi italijanski notranji minister Salvini, ki je dejal, da morajo v Italiji pomagati mladim, da bodo imeli svoje otroke, ne pa da se te nadomešča s tujimi migranti.

Češki premier Andrej Babiš je še zaostril svoje mnenje o sprejemanju migrantov in v sobotnem intervjuju za Pravo sporočil, da Češka ne bo sprejela niti enega begunca.

Babiš je povedal, da ne bo nobenih izjem. V to so po poročanju Jutarnjega lista vključeni tudi “humanitarni primeri”, kakršne so sirske vojne sirote. “Zakaj bi jih morali sprejeti? Tudi v naši državi imamo sirote, ki jih je potrebno pripraviti na življenje,” je pojasnil Babiš.

Solidarno pomagajo v kriznih žariščih
Ob tem je izpostavil, da Češka izkazuje dovolj solidarnosti že s pošiljanjem finančne in medicinske pomoči, ki jo država pošilja naravnost v Sirijo in druga krizna žarišča po svetu. Češko stališče je jasno, je povedal: “Ne bomo sprejeli niti enega begunca.”

Foto: iStock

Babiš je ob tem pozval preostale države EU, da pošljejo jasen signal proti ilegalnim migracijam, tako da zavrnejo migrante, ki prihajajo na ladjah. Enakega mnenja je tudi italijanski notranji minister in predsednik Lige Matteo Salvini. Na srečanju predstavnikov EU je tako povedal: “V Italiji moramo pomagati našim mladim, da imajo otroke, ne pa uvažati nove sužnje, da nadomestijo otroke, ki jih nimamo.”

Scenarij s Poljsko in Madžarsko lahko doleti tudi druge
Ta izjava je zmotila enega od kameleonov slovenske politike Romana Jakiča, ki je izjavo obsodil, ob tem pa pokazal, da mu je več do migrantov in leporečja kot do resnice in lastnih državljanov.

Babiš se je v svojem intervjuju dotaknil tudi odločitve EU o procesih zoper Madžarsko in Poljsko. “Ni mi všeč, da Evropska komisija deluje proti Poljski in Madžarski,” je poudaril češki premier in dodal, da bi lahko podobna usoda nekoč doletela tudi Češko.

Ivan Šokić