fbpx

Charlie Hebdo leto dni po masakru vrača udarec

Foto: Twitter

Francoski satirični tednik Charlie Hebdo eno leto po tem, ko je v napadu na uredništvo tednika umrlo 11 ljudi, vrača udarec. Napada se bodo spomnili na prav poseben način – s kljubovalno naslovnico, ki bo muslimane prav gotovo ponovno razburila. 

Na naslovnici, ki jo lahko vidite na naši naslovni sliki, je slika bradatega moža, nad njim pa se bohoti pripis: “Leto dni kasneje: Morilec še vedno na begu.” Posebna izdaja (štela bo okoli milijon izvodov) bo izšla v sredo na predvečer krvavega poboja.

Uvodnik je napisal LaurentRissSourisseau, glavni urednik in karikaturist, ki je bil med napadom pred letom dni težko ranjen. V njem kritizira verske fanatike in tiste, ki kličejo smrt nad ljudi, ki si drznejo vero obravnavati na humoren način.

Povod za nasilje so bile upodobitve Mohameda
Napad sta pred enim letom izvedla z Al Kaido povezana brata Cherif in Said Kouachi, z nasiljem pa je nato nadaljeval Amedy Coulibaly, ki je nato umoril še pet ljudi. Napadalci so se počutili izzvani, saj je tednik pogosto objavljal žaljive podobe Mohameda. Upodobitve preroka so sicer hud kamen spotike v odnosih med muslimansko skupnostjo in nemuslimani.

Ž. K.