fbpx

Cia je objavila zaseženo gradivo iz skrivališča Osame bin Ladna

(Foto: iStock)

Ameriška obveščevalna agencija je v sredo objavila dokumente in ostalo informativno gradivo, ki so ga zasegli pripadniki posebnih enot ameriške vojske maja leta 2011 med napadom na poslopje v Pakistanu, kjer se je skrival vodja teroristične mreže Al Kaida Osama bin Laden. Slednjega so med napadom ubili, njegovo truplo pa vrgli v morje.

Teroristična mreža Al Kaida, ki je prevzela odgovornost za napad na ZDA 11. septembra 2001, je bila takrat že zelo oslabljena, vodilno teroristično vlogo pa ima danes skrajna skupina Islamska država (IS), ki se prilagaja na izzive in nadaljuje z napadi svojih članov ali somišljenikov. Zadnji napad je bil z izposojenim avtomobilom v torek v New Yorku, v katerem je umrlo najmanj osem ljudi.

Ameriški specialci so poleg bin Ladnovega trupla iz Pakistana odnesli veliko gradiva: dokumente, računalnike, diskete in filme. Med njimi so film s poroke enega od njegovih sinov Hamze, pa tudi bin Ladnov dnevnik, promocijsko gradivo in načrti. Direktor Cie Mike Pompeo je dejal, da gradivo objavljajo zato, da ljudje lahko dobijo vpogled v načrte in delovanje teroristične mreže.

Cia je doslej od maja 2015 že dala v objavo tri svežnje dokumentov iz pakistanskega Abotabada. V sredo objavljenih dokumentih naj bi bilo tudi nekaj informacij o odnosih Al Kaide z Iranom in njeni vlogi v uporu Iračanov proti ameriški okupaciji.

Nekatera gradiva ne bodo objavili zaradi nacionalne varnosti in ker menda vsebuje pornografijo. Objava dela gradiva bi lahko pomenila tudi kršitev intelektualne lastnine, saj naj bi si teroristi v Abotabadu ogledovali ameriške igrane filme in tudi dokumentarce.

D. Č., STA