Članom Šarićevega narkokartela zastaralo še eno izmed kaznivih dejanj!

Vodja prekupčevalcev s prepovedanimi drogami v Evropi Darko Šarić na posebnem sodiscu v Beogradu. (foto: STA)

Ker sojenje članom skupine Darka Šarića traja že skoraj desetletje, je prejšnji teden eno od kaznivih dejanj zastaralo. Sojenje zaradi preprodaje kokaina pa se nadaljuje, Šarić pa bo kot “narkošef” verjetno obsojen zaradi organiziranje te kriminalne združbe. 

Najbolj resnim kriminalnim združbam v Srbiji sodi poseben oddelek Višjega sodišča v Beogradu, ki je bil ustanovljen po atentatu na premierja Zorana Đinđića leta 2003. Tu se znajdejo kriminalci najtežjih kaznivih dejanj, kot so tihotapljenje drog, orožja, umori, pa tudi zato, ker je kriminalno podzemlje postajalo vse močnejše.

Za vseh 20 članov Šarićeve združbe pa je 15. oktobra letos zastaralo kaznivo dejanje “združenja za kriminalna dejanja”. Obsojeni bodo torej lahko le zaradi preprodaje kokaina. Le Darku Šariću, Goranu Sokoviću in Željku Vujanoviću bodo sodili tudi zaradi organiziranja skupine, ker so bili označeni kot šefi te kriminalne združbe. Po zakonu namreč zastaranje nastopi, ko za kaznivo dejanje mine dvakrat več časa od maksimalne kazni zapora, predvidene za to kaznivo dejanje, kar je v primeru kriminalne združbe pet let.

Je sodišče namenoma zavlačevalo?
Do zastaranja je prišlo, ker je sodnik Siniša Petrović, dopustil, da postopek traja skoraj desetletje. Sojenje se je večkrat začelo povsem od začetka, zaslišanja pa so bila pogosto po nepotrebnem preložena. Tako je Petrović enkrat preložil najpomembnejše sojenje, da bi lahko Šarićev odvetnik sodeloval v pravdnem postopku.

Srbski narkošef Darko Šarić. (Foto: Twitter)

Šaričev primer je trenutno na pritožbenem sodišču, saj se je lani decembra pritožil na obsodbo, ki mu je dodelila 15 let zapora, članom njegove kriminalne združbe pa skupaj 300 let. Z razliko od tega, da postopki v Srbiji še trajajo, nekateri člani Šaričevega narkokartela, katerim so sodili v tujini, že nekaj let služijo svojo kazen, nekateri pa so že odslužili.

Lana Božič