fbpx

Clintonova vodi pred Trumpom, kljub škandalu z elektronskimi sporočili

Foto: EPA

Ameriška predsedniška tekma se iz dneva v dan zaostruje. Hillary Clinton, ki po zadnjih raziskavah še vedno vodi pred Donaldom Trumpom, se bo morala spet soočiti s škandalom z elektronsko pošto. Republikanci namreč zahtevajo novo preiskavo FBI, proti Clintonovi pa je preiskavo sedaj uvedel še State Department.

Zadnja anketa ameriškega raziskovalnega centra Pew ugotavlja, da ima med registriranimi volilci, kljub škandalom, Clintonova 51 odstotkov podpore, republikanski kandidat Donald Trump pa le 42 odstotkov. Vse ankete, izvedene v zadnjem mesecu dni, kažejo na prednost Clintonove, razen ankete Rasmussen, ki zmago napoveduje Trumpu.

FBI zaradi elektronske pošte ne bo preganjal Clintonove
Ankete, ki kažejo prednost Clintonove, pa so bile izvedene pred odločitvijo direktorja FBI Jamesa Comeyja, da ne bo podal kazenske ovadbe zoper nekdanjo državno sekretarko zaradi uporabe zasebnega strežnika.

Republikanci so v četrtek zaslišali Comeyja, ki je zatrdil, da Clintonova agentom FBI ni lagala. Na koncu so ga le pripravili do priznanja, da nekdanja sekretarka v kongresu ni govorila resnice, ko je pod prisego trdila, da ni pošiljala ali sprejemala zaupne pošte.

Republikanci zahtevajo novo preiskavo
S strani republikancev je zato prišla zahteva, naj FBI uvede novo preiskavo proti Clintonovi, zaradi laganja pod prisego v kongresu. Zahtevali so tudi, da se ji prepreči dostop do zaupnih informacij s sestankov vlade v času kampanje. Ameriški predsednik Barack Obama se je namreč odločil, da bosta oba kandidata, tako Trump kot Clintonova, imela dostop do zaupnih informacij, da se lahko pripravita na morebitno mesto predsednika ZDA.

A odločitev o tem, kdo bo imel dostop do zaupnih informacij je strogo v rokah predsednika Obame, zato želja republikancev najbrž ne bo uslišana. Očitki pa seveda letijo iz obeh strani. Republikanci pravijo, da Hillary ne gre zaupati, demokrati pa trdijo, da Trump preveč »blebeta«, da bi mu zaupali kaj tajnega.

Tudi demografsko vodi Hillary Clinton
Nekaj več kot 50 odstotkov za Clintonovo in nekaj več kot 40 odstotkov za Trumpa, pa niso edini podatki s katerimi razpolagajo centri za raziskovanje javnega mnenja. Trump naj bi tako vodil pri belcih z 51 odstotki proti 42 odstotkom, pri temnopoltih ima Clintonova več kot 90 odstotkov podpore, pri Latino-američanih pa Trump zaostaja s 24 proti 66 odstotkom.

A.R., STA