fbpx

Clintonovo do predsedniške nominacije loči le še 92 delegatov

Hilary Clinton je v času zasedbe zunanje ministrice v Obamovi administraciji poskrbela za nove krvav revoluicje na Bližnjme vzhodu. (Foto: epa)

Boj za ameriške predsedniške kandidate se nadaljuje. Medtem ko je na republikanski strani tekma že nekako odločena, saj je izmed vseh kandidatov ostal le še Donald Trump, pa se na demokratski strani za kandidatno mesto še vedno borita Hillary Clinton in Bernie Sanders, ki pa ima vse manj možnosti za zmago. 

Po izjemno napetem boju na včerajšnjih primarnih volitvah v Kentuckyju je z manj kot pol odstotka prednosti slavila Hillary Clinton in tako še bolj povečala svojo prednost pred Bernijem Sandersom. Čeprav je bil slednji uspešnejši v Oregonu, pa je prednost Clintonove že tako visoka, da jo bo izjemno težko ulovil.

Clintonovi tako do zagotovitve mesta predsedniške kandidatke manjka le še 92 delegatov, saj jih je skupaj osvojila že 2.291. Sanders jih ima trenutno 1.528 in bi jih za nominacijo potreboval še 855.

Kljub temu pa se senator Vermonta ne predaja in napoveduje, da se bo za mesto predsedniškega kandidata boril do zadnjih glasov. Kot je za BBC povedal analitik Anthony Zurcher, na razplet volitev zmaga v Kentuckyju nima pretiranega vpliva in gre bolj za zmago s psihološkega vidika, saj Hillary le še utrjuje svoj položaj.

Trump sam proti sebi na poti do nominacije
Na republikanski strani je edini kandidat ostal Donald Trump, ki pa za zagotovitev nominacije potrebuje še 77 delegatov. S tem seveda ne bo imel težav, zato je praktično že jasno, kdo se bo novembra na republikanski strani boril za mesto predsednika ZDA.

M. G.