fbpx

Človekoljubne organizacije na nogah: Bolgarski lovec na migrante se je oborožil z novim bojnim helikopterjem

Foto: Facebook

Med bolgarskimi humanitarci je završalo, ko se je izvedelo, da si je razvpiti “lovilec na migrante”, ki mu sledenje migrantom predstavlja obliko športa, kupil bojni helikopter. 

Dinko Valev že nekaj časa kopiči več specialnih vojaških vozil, kar aktiviste za človekove pravice vodi k razmišljanju, da njegova dejanja podpira bolgarska vlada.

Islamska država za njegovo glavo razpisala nagrado
Njegov nakup je sprožil vrsto ugibanj, ali ni nekdanji rokoborec dobil pomoči pri nakupu helikopterja. Valev, ki trdi, da vsak migrant predstavlja potencialnega džihadista, je povedal, da je Islamska država za njegovo glavo ponudila 38.000 angleških funtov. Za bolgarsko nacionalno televizijo pa je 29-letni Valev povedal, da mu tovrstni lovi predstavljajo nekakšno športno aktivnost in dodal, da je športnika nemogoče označevati kot nasilneža.

Foto: Facebook

Človekoljubi so bili že lani v šoku, ko so ugledali video posnetek, na katerem je bilo mogoče videti ujete migrante, ki ležijo z glavo navzdol v blatu. On in njegova ekipa “lovcev na glave” je v uporabo že dobila vojaško amfibijsko vozilo za prevažanje. Pred šestimi meseci pa je Dinko prek socialnih medijev pokazal svoj avtomobil znamke Mercedes S-Class Coupe, ki je vreden vsaj 70.000 angleških funtov, in se zahvalil svojim podpornikom, da so mu to omogočili.

Foto: Facebook

Tožilstvo grozi z zaporno kaznijo do štirih let
Bolgarsko vlado obtožujejo sprenevedanja, tožilstvo pa opozarja, da bi Valev lahko v zaporu preživel do štiri leta zaradi spodbujanja rasnega sovraštva. Uradniki naj bi preučevali pritožbe, v katerih je navedeno, da naj bi Valev in njegovi možje spodbujali diskriminacijo do migrantov. The Sun poroča, da ni povsem znano, kako je Valevu uspel nakup helikopterja in koliko je odštel za to.

Valev, ki je zaslovel kot rokoborska zvezda, je zelo priljubljen pri nekdanjem bolgarskem predsedniku vlade. Ko je vlado vodil še Boyko Borissov, je slednji dejal, da je govoril z Valevom in se mu osebno zahvalil. “Spoznal sem direktorja bolgarske obmejne policije in Valeva z namenom, da se povežeta. Navsezadnje je država naša in je nujno, da smo čim bolj usklajeni.”

N. Ž.