fbpx

Covid v Franciji: Zdravniki razpravljajo, koga naj sprejmejo na intenzivno nego

Francija Pariz Bolnišnica. (foto: EPA / Julien De Rosa)

Francoski dnevnik Le Monde je objavil izjavo petnajstih zdravnikov, ki je odprla debato o tem, ali je treba pri razvrščanju bolnikov s covidom v intenzivni negi upoštevati status cepljenja.

Ali naj necepljeni skupaj s svobodno izbiro o (ne)cepljenju tudi prevzamejo dejstvo, da se jim v resnem primeru ne pomaga? Ali je normalno, da so ostali pacienti prikrajšani zaradi ljudi, ki so se odločili tvegati, ko se je temu mogoče izogniti? Dejstva so dobro znana: okoli 70 odstotkov bolnikov, hospitaliziranih v Franciji na intenzivni negi zaradi covida, ni cepljenih.

Prof. dr. André Grimaldi, profesor Univerzitetnega kliničnega centra Pitié Salpetriere v Parizu in eden najpomembnejših osebnosti v obrambi francoskih javnih bolnišnic je skupaj z drugimi petnajstimi zdravniki v dnevniku Le Monde izjavil, da se zdravniki kmalu ne bodo mogli izogniti vprašanju, kaj storiti, ko bo za več pacientov na razpolago samo ena postelja na intenzivni negi. »Kateremu dati prednost?« se sprašuje. Načelo, ki bi v tem primeru morali upoštevati, bi morala obravnavati ne samo zdravniška stroka, temveč tudi znanstvena društva, neodvisne agencije, odbori za etiko in družba kot celota.

Grimaldi izjavi, da svetuje vsaki odrasli osebi, ki zavrača cepljenje, naj napiše vnaprejšnje direktive in pove, kakšno zdravniško pomoč želi v primeru hude oblike koronavirusa. Za skupino zdravnikov, ki je objavila kolumno v Le Monde »rešitev nesprejemanja na intenzivni negi ljudi, ki so se odločili, da ne bodo cepljeni, ni mogoča«. Obenem so pa tudi napisali: »Če se ne cepite, tvegate svoje življenje in tvegate življenje drugih, zlasti bolnikov s šibko imunsko obrambo. Če se ne cepite, onemogočate drugim dostop do zdravstvene oskrbe. Vaša izbira nalaga odvzem oskrbe drugim.«

Razprava o tem ne teče samo v Franciji. Nemško združenje zdravnikov se sprašuje, ali naj necepljeni krijejo stroške hospitalizacije zaradi okužb s koronavirusom. Ti zdravniki so tudi navedli, da je oskrba pacientov s covidom običajno daljša in vključuje več sredstev javnega zdravstva kot druge patologije. Imunizacija s cepivi je veliko manj obremenjujoča kot stroški hospitalizacije pacientov.

V Združenem kraljestvu bo po izračunu Nacionalne zdravstvene pomoči v prihodih tednih do 25 % delovne sile zdravstvenih delavcev odsotnih z dela v bolnišnicah zaradi novih okužb. Dilema torej ne bo samo, koga sprejeti, ampak tudi, kdo bo sprejete negoval. 

Jože Jan