fbpx

Črno aktivistko, ki je označila belce za sovražnike, posilili in ubili črnci

Oluwatovin "Toyin" Salau in Aarona Gleeja (Foto: Youtube)

Aktivistka rasističnega gibanja Oluwatoyin Salau, ki je s prstom kazala na privilegije belcev in na diskriminacijo zaradi svoje kože, je bila umorjena. Za ugrabitev in umor so obtožili Aarona Gleeja mlajšega, je sporočila policijska uprava Tallahassee dan po tem, ko so sporočili, da sta bila Oluwatovin “Toyin” Salau in Victoria Sims mrtvi.

Aktivistko Black Lives Matter, ki je črne protestnike pozivala, naj se spomnijo, da so “beli rasisti” njihovi sovražniki in da morajo belci uresničiti svoj “kraljevi privilegij,” so ta teden v Tallahasseeju našli mrtvo. Zaradi morebitnih povezav z umorom so policisti črnega Aarona Gleeja prepeljali v pripor. Informacije so jih v soboto zvečer vodile do Gleejevega doma na jugovzhodu Tallahasseeja, kjer so odkrili trupli dveh žensk: Oluwatoyin Salau in Victorie Sims, poroča National File.

Še preden je policija prispela na njegov dom v Orlandu, je 49-letni Glee zbežal z avtobusom in po sodnih spisih sodeč bil aretiran zgodaj v nedeljo. Na podlagi dokazov, ki so bili pridobljeni na kraju dogodka in drugih informacij, ki jih je zbrala policija Tallahassee v Orlandu, je bil Glee obtožen umora in ugrabitve. Glee je trenutno zaprt v zaporu v okrožju Orange in bo izročen nazaj v Leon, je še povedal predstavnik policije v Tallahasseeju.

Glee je bil sicer že dvakrat aretiran v povezanih primerih fizičnega napada. Sodni zapisi kažejo, da je bil aretiran v okrožju Leon zaradi fizičnega napada 30. maja, izpuščen pa je bil 1. junija z 2.500 dolarji varščine in se je v tem primeru obrnil na svojega javnega zagovornika. Obtoženi je bil povezan tudi z fizičnim napadom 28. maja, obtožnice pa so bile vložene 9. junija, še kažejo sodni zapisi.

Po poročanju policije so Salau nazadnje videli 6. junija. Najstnica je bila tisti dan aktivna v mestnih protestih Black Lives Matter. Protestniki so pozivali k pravičnosti za temnopolte, ki so bili pred kratkim ubiti z roko policije, vključno s Tonyjem McDadejem iz Tallahasseeja in Georgeom Floydom iz Minneapolisa.

Istega dne, ko so jo nazadnje videli, je Salau na Twitterju zapisala, da jo je spolno nadlegoval črnec, naslednji dan pa je izginila.

“Isti črnuhi za katere tvegam življenje, so črnuhi prepričani, da mi kradejo “nedolžnost” ali dragulj ne vedoč, da stojim na skali,” je zapisala Salau.

Policija še pravi, da po opisu sodeč ni šlo za isto osebo, ki je bila na koncu odgovorna za umor. Policija še pravi, da so v njen dom vlomili in med drugim odtujili avto.

Sims je bila sicer dolgoletna prostovoljka AARP. Pred tem jo je po njenih trditvah v oralno spolno zadovoljevanje želel prisiliti 32-letni Ganec, ki jo je tudi po incidentu še naprej več dni nadlegoval. A problem so belci.

Sara Kovač