fbpx

Črnogorsko tožilstvo izdalo mednarodne naloge za aretacijo dveh Rusov in treh Srbov

Nekdanji črnogorski premier in sedanji predsednik Milo Đukanović. (Foto: STA)

Dva ruska in trije srbski državljani so osumljeni načrtovanja napada na vlado na predvečer parlamentarnih volitev 16. oktobra. Črnogorsko tožilstvo je izdalo mednarodne naloge za njihovo aretacijo zaradi suma organiziranja kriminalne združbe in terorizma.  

Nekdanji premier Milo Đukanović je za zaroto obtožil proruske opozicijske tekmece, ki naj bi načrtovali atentat nanj, kar pa je opozicija zanikala. Ta je oblast obtožila, da je sama uprizorila incident. Med osumljenimi  za načrtovanje napada je dvajset ljudi: 18 Srbov in dva Rusa. Po poročanju črnogorskih medijev je tožilstvo pet mednarodnih nalogov za aretacijo izdalo že v začetku decembra. Na predvečer parlamentarnih volitev v Črni gori je sicer policija aretirala skupino Srbov, ki naj bi načrtovala napad na parlament ob razglasitvi zmage opozicije.

Črnogorsko tožilstvo je po zaslišanju aretiranih sporočilo, da je bil načrt kriminalne organizacije, da po koncu parlamentarnih volitev odvzamejo svobodo črnogorskemu premierju Milu Đukanoviću. Načrt te organizacije naj bi bil, da v času razglasitve rezultatov parlamentarnih volitev ob uporabi orožja napadejo državljane in policiste, ki bi se zbrali pred stavbo črnogorske skupščine in nato zavzamejo prostore skupščine, da bi razglasili volilno zmago določenih političnih strank. Črnogorski premier Milo Đukanović je takrat izjavil, da je Črna gora stabilna in resna država in da ne pričakuje nobenih incidentov na dan volitev. Skupino, ki je prišla v Črno goro, naj bi vodil nekdanji šef posebnih enot srbske policije Bratislav Bata Dikić, ki je moral leta 2013 zapustiti ta položaj zaradi kaznivih dejanj nekaterih pripadnikov posebnih enot.

Eden izmed iskanih napadalcev naj bi bil Srb Nemanja Ristić, ki so ga 12. decembra opazili na fotografiji, kjer je ob obisku Beograda stal blizu ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova.

Črnogorsko tožilstvo je naloge za aretacije javnosti razkrilo dan po tem, ko je srbski notranji minister Nebojša Stefanović sporočil, da ni vedel, ali je Ristić na seznamu iskanih oseb Interpola. Poudaril je, da ob obisku v Beogradu varnost Lavrova ni bila ogrožena.

Posebni črnogorski tožilec Milivoje Katnić je  dejal, da sta med osumljenci dva Rusa, ki sta želela z napadom ustaviti pridružitev Črne gore Natu. Dokazov, da bi bile vpletene ruske oblasti, nimajo.

B .J., STA