fbpx

Kongres nemške CSU: Bavarska mora ostati Bavarska

München danes, kaj pa jutri? Foto: iStock

Krščansko-socialna unija Bavarske (CSU), sestrska stranka vladajoče nemške Krščanske demokratke stranke (CDU) z Angelo Merkel na čelu, ima danes in jutri v Münchnu kongres, na katerem bodo razpravljali o aktualni migrantski politiki. Dogodka se udeležujejo tudi člani slovenske politične desnice; v okviru kongresa pa je na kratko spregovorila tudi Angela Merkel.

Begunska kriza je eden največjih izzivov Nemčije v zadnjih letih. Velik navad migrantov na nemške meje iz vsega sveta je državo privedel skoraj do skrajnih zmožnosti. Glavno breme migrantske krize je na plečih bavarske prestolnice München, saj na tisoče migrantov vsakodnevno prihaja prav v ta del Nemčije.

V München dnevno prispejo množice migrantov (železniška postaja). Foto: epa

Železniška postaja v Münchnu, kamor dnevno prispejo množice migrantov. Foto: epa

Nujno je razlikovati med vojnimi begunci in ekonomskimi migranti
V gradivu za kongres je zapisano, da je CSU politična moč Nemčije, ki ima za migrantsko krizo prave rešitve omejevanja pritoka migrantov. Nemčija se zaveda, da ne more sprejeti vseh migrantov, ki bi si to želeli, še manj pa vsem omogočiti možnost bivanja v državi. Pri prihodih migrantov morajo biti pravila jasno določena, nujno je razlikovati med vojnimi begunci in ekonomskimi migranti.

Foto: Peter Šuhel

Foto: Peter Šuhel

Vsi, ki nimajo pravega razloga, morajo iz države oditi ali biti izgnani

V Evropi je potrebno vzpostaviti red in mir, šele takrat lahko prevzamemo nadzor nad nastalo situacijo. Vsaka država ima pravico zaščititi svoje meje, prav tako je obvezno zagotoviti zaščito in varovanje zelenih meja med državami, so še zapisali v gradivu kongresa.

Neregistrirani migranti, ki uspejo priti v državo, morajo biti evidentirani hitro, da zapolnimo vrzel v sistemu. Zavračanje politike države s strani migrantov pomeni, da morajo nemudoma oditi ali pa bodo izgnani.

Bavarska mora ostati Bavarska
CSU poudarja, da država nujno potrebuje zgornjo mejo kvot, da bo jasno, koliko migrantov še lahko sprejme. Nemčija potrebuje močan München, Bavarska pa mora ostati Bavarska. Kljub vsemu si bo država prizadevala za združitev prispelih migrantov z njihovimi družinskimi člani, ki so še na poti, tudi če to pomeni povečanje števila beguncev.

A. D.