Čudežnemu dečku ljudske stranke Kurzu se nasmiha kanclerski položaj

(Foto: epa)

Sebastian Kurz velja za čudežnega dečka avstrijske ljudske stranke (ÖVP), ki jo vodi od julija letos. Po zmagi stranke na parlamentarnih volitvah se mu obeta kanclerski položaj, s čimer bi z 31 leti postal najmlajši predsednik vlade v Evropi.

Rodil se je 27. avgusta 1986 na Dunaju, učiteljici in inženirju. Po odlično opravljeni maturi se je vpisal na študij prava, a ga ni končal. Že med študijem je prevzel vodenje podmladka ljudske stranke. Kurz je bil že od leta 2003 dejaven v podmladku stranke in decembra 2013 je postal najmlajši zunanji minister v zgodovini Avstrije. Kljub mladosti se Kurz ponaša z veliko političnimi izkušnjami, saj je že vse od leta 2011 član avstrijske vlade. Ko je bil star 24 let, je postal državni sekretar za integracije in je takrat veljal za najmlajšega člana kakšne od avstrijskih vlad. Tri leta kasneje je prevzel položaj zunanjega ministra in je bil najmlajši vodja diplomacije v EU.

Pozornost širše javnosti je pritegnil leta 2010 s svojo kampanjo za občinske volitve na Dunaju. Ta je potekala pod sloganom ‘Schwarz macht geil’, kar bi lahko prevedli kot Črno je/vas naredi kul oz. seksi, pri čemer se črno nanaša na barvo ÖVP. V kampanji so uporabili tudi črn avtomobil znamke Hummer, ki so ga poimenovali ‘geilomobil’, Kurz pa je ob tem potencialnim volivcem delil kondome.

Avstrijska javnost je “wunderwuzziju”, kar pomeni nekoga, ki zna vse in kar je Kurzev vzdevek, naklonjena zaradi trdega stališča glede migracij, s čimer je svobodnjakom odvzel dobršen del volilnega telesa. Obrestovalo se mu je tudi, da je kot avstrijski zunanji minister lani zaprl balkansko migrantsko pot in ker se zavzema za znižanje socialnih podpor za imigrante, tudi tiste iz držav EU.

D. Č., STA

 • samotoje

  Ali se njegovi ženi ali partnerki potem reče gospa Kurčeva? Ali kako?

  • Smrt Janšizmu in Janšistom

   Kurz pomeni kratek in ne kurac

   • RATATA

    O, tovariš slovar.

   • Olga

    Ima asociacijo, ker je tudi Kučan kratek…

   • samotoje

    A res? A dej no, ne bi vedel, če mi ne bi tvoj IQ priskočil na pomoč. Še to mi povej, kaj pomeni Smrt Janšizmu in Janšistom? A je to nekaj takega kot bojni klic? Ali samo tvoja “intimna opcija”?

  • Olga

   Ku(r)čanovi? tivarišica Štefka Ku(r)čanova.

  • RATATA

   O njej se govori, da jo Kurtz od znotraj pogleda haha

 • tetka z ozadja

  Kako kaj Slovenska desničarska sodrga, se vam milo stoži po Avstrijski rezultatih? A se že mogoče sprašujete zakaj v Sloveniji podpora desnici drastično pada?

  • Olga

   Samo na Murglskih “anketah”, zato ste pa tako agresivni! Prpa dela? Okorog in okrog Butal desnica… Še Kroacija, vaš most do beograjskega pašaluka….Haha! Prav vam je!

   • tetka z ozadja

    Saj vas bomo v nedeljo zopet prešteli.

    • Olga

     Štejte se sami! “Ankete” so mitologija…

  • Franjo Trojner

   Leta 1991 smo bili preveč naivni, te napake, ko pride čas ( in prišel bo gotovo) gotovo ne bomo ponovili. Avstrjici so že stoletja napreden, kulturen, razumen, krščanski evropski narod, zato se nikoli niso spustili tako nizko, da bi jim kak komunist lahko vladal. Torej je v Avstriji zmaga ljudske stranke na parlamentarnih volitvah nekaj povsem normalnega. Pri nas je bilo vse drugače, nas so komunisti in zaostali balkanci okupirali in nas že v samem štartu za več , kot 100 let v zaostanek za celotnim razvitim , civiliziranim demokratičnim svetom pahnili. Posledica vpliva totalitarnega zločinskega komunističnega režima na kritično razmišljanje Slovencev so porazne, kar se je zeli nazorno videlo, ko je za prvega predsednika samostojne države bil izvoljnen bivši šef komunistične partije Slovenije??? Pustimo zdaj ob strani, če so bile te in vse naslednje volitve poštene, svobodne in demokratične, mnogi trdijo da ne! Dejstvo izraženo v številkah nam pove, da od skupno 1700 000 volilnih upravičencev na volitvah glasuje tam okoli 750 000, kar pa je poraz za demokracijo in vsem izvoljenim vladam, predsednikom države drastično zmanjšuje legitimnost. Sam se na tvojem mestu ne bi hvalil, levičarji ste na oblasti skoraj že ves čas naše samostojnosti vaši rezultati vašega vladanja so porazni : delavcem se še danes nekaznovano krši vsa delavska zakonodaja, tudi plače in penzije so mizerne in vsaj tri krat manjše, kot v Avstriji, brezposelnih skupaj z onimi izven evidenc 90 000, 400 000 zelo revnih državljanov in še vsaj 400 000, ki zaslužijo dlako čez, da to še niso, 70 000 državljanov prejema minilalne plače, država je zadolžena do uh in še preko, razpada zdravstveni in pokojninski sistem, pravna država je v razsulu, vaše leve vlade, ministre zaznamujejo afere/ prejemki za stalno pripravljenost/veleTELEfonista, ki sta ogrozila arbitražo/ nezakonito pranje denarja v NLB/nejaznovanje krivcev za povzročeno bančno luknjo itd., vojsko ste v zadnjih osmih letih oremagali sami in je danes gola in bosa/celo brez šusov, vaši ministri niti Terana niso znali zaščiti/gozd jim bo lubadar pojedo/za našo samooskrbo pa skrbijo Španci in Makedonci, tradicionalno vaše ministrstvo za delo, socialo in enake možnosti sprejema za državljane škodljivo zakonodajo in je iz upokojencev naredilo lačne obupane in shirane državljane, kar je moralo letos na pritisk opozicije popraviti in upokojencem vrniti dodatke, tudi do tradicionalnih sprejema neprijazno politiko, kar mu/vam na vsakem referendumo volilci tudi povemo, vaš zunanji minister in komunisti v vladi in izven nje nas hočete na silo spajdašiti z Rusi, komunisti v vladi in izven nje preprečujejo sprejetje resulucije sveta EU, ki jo je spisal sam Vaclav Havel itd. itd…….Lahko bi napake in afere tvoje politične levice našteval še dan in noč pa nimam časa, gremo na nedeljsko družinsko kosilo, za kar ti, kot levičar gotovo še nisi slišal.Zbogom, pa lepo nedeljo ti želim.

 • Olga

  Čestitke Kurz! S takšnimi ljudmi bo Evropa varna!

 • tetka z ozadja

  Čas za nove obraze.

  • tarantela

   Mahnič, he-he,

 • joza joza13

  Grozen make up ima kurčeva gospa. Zombi make up. Če to oplemenitiš z dejstvom, da jodlarke ne blestijo kot neke lepotice, dobiš tole…