fbpx

Čudežnemu dečku ljudske stranke Kurzu se nasmiha kanclerski položaj

(Foto: epa)

Sebastian Kurz velja za čudežnega dečka avstrijske ljudske stranke (ÖVP), ki jo vodi od julija letos. Po zmagi stranke na parlamentarnih volitvah se mu obeta kanclerski položaj, s čimer bi z 31 leti postal najmlajši predsednik vlade v Evropi.

Rodil se je 27. avgusta 1986 na Dunaju, učiteljici in inženirju. Po odlično opravljeni maturi se je vpisal na študij prava, a ga ni končal. Že med študijem je prevzel vodenje podmladka ljudske stranke. Kurz je bil že od leta 2003 dejaven v podmladku stranke in decembra 2013 je postal najmlajši zunanji minister v zgodovini Avstrije. Kljub mladosti se Kurz ponaša z veliko političnimi izkušnjami, saj je že vse od leta 2011 član avstrijske vlade. Ko je bil star 24 let, je postal državni sekretar za integracije in je takrat veljal za najmlajšega člana kakšne od avstrijskih vlad. Tri leta kasneje je prevzel položaj zunanjega ministra in je bil najmlajši vodja diplomacije v EU.

Pozornost širše javnosti je pritegnil leta 2010 s svojo kampanjo za občinske volitve na Dunaju. Ta je potekala pod sloganom ‘Schwarz macht geil’, kar bi lahko prevedli kot Črno je/vas naredi kul oz. seksi, pri čemer se črno nanaša na barvo ÖVP. V kampanji so uporabili tudi črn avtomobil znamke Hummer, ki so ga poimenovali ‘geilomobil’, Kurz pa je ob tem potencialnim volivcem delil kondome.

Avstrijska javnost je “wunderwuzziju”, kar pomeni nekoga, ki zna vse in kar je Kurzev vzdevek, naklonjena zaradi trdega stališča glede migracij, s čimer je svobodnjakom odvzel dobršen del volilnega telesa. Obrestovalo se mu je tudi, da je kot avstrijski zunanji minister lani zaprl balkansko migrantsko pot in ker se zavzema za znižanje socialnih podpor za imigrante, tudi tiste iz držav EU.

D. Č., STA