fbpx

Da bi omejili širjenje delta različice covida-19, so omejili gibanje v Avstraliji in na Portugalskem; pred črnim scenarijem svari tudi dr. Ihan

Vrsta za testiranje na covid v Sydneyu (Foto: EPA)

Oblasti avstralske zvezne države Novi Južni Wales so danes prebivalcem Sydneyja prepovedale zapustiti mesto, saj želijo preprečiti, da bi se izbruh različice koronavirusa delta razširil v druge regije. Doslej so potrdili več kot 30 okužb, potem ko se je prejšnji teden pojavilo žarišče na območju Bondi Beach. Potovanja med prestolnico in preostalim delom države so zaradi pospešenega širjenja različice delta omejili tudi na Portugalskem. Da je zaradi nizke precepljenosti in različice delta v jeseni tudi pri nas spet možno zapiranje, pa svari dr. Alojz Ihan.

Premierka Novega Južnega Walesa Gladys Berejiklian je napovedala, da prebivalci Sydneyja najmanj en teden ne bodo smeli zapustiti mesta iz nenujnih razlogov, omejili so tudi druženje. Omejitev potovanj velja za sedem lokalnih okrajev, kjer so zaznali novi koronavirus. Restavracije in bari sicer lahko še naprej obratujejo, prepovedali pa so petje in plesanje. Dovoljeni ostajajo tudi večji dogodki, na 50 odstotkov pa so zmanjšali kapacitete na stadionih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Omejitvene ukrepe so medtem zaostrili tudi v novozelandskem Wellingtonu, potem ko je bil potnik iz Sydneyja ob vrnitvi v Avstralijo pozitiven na novi koronavirus. V Wellingtonu je preživel tri dni, zato so oblasti preventivno omejile druženja na sto ljudi, obvezno je ohranjanje razdalje. Ukrepi bodo v veljavi najmanj do nedelje. Zaradi pospešenega širjenja različice delta koronavirusa, ki predstavlja več kot 60 odstotkov novih primerov v Lizboni, se tudi Portugalska boji izbruha četrtega vala. Tudi tam so prejšnji konec tedna omejili potovanja med prestolnico in preostalim delom Portugalske.

Avstralija je med najbolj uspešnimi državami pri obvladovanju covida-19, doslej so potrdili nekaj več kot 30 tisoč okužb in 910 smrti. Zadnji izbruh so povezali z voznikom za mednarodne letalske posadke, ki se je okužil z različico delta. Trenutno najbolj skrbi prav ta tretja, delta oziroma indijska različica virusa, poroča STA. Ta hitreje prenosljiva različica covida je prisotna že v več kot tretjini držav in napovedujejo, da bi lahko kmalu postala prevladujoča. Raziskava angleškega inštituta za javno zdravje (PHE) je sicer pokazala, da so osebe, ki so prejele po dva odmerka Pfizerjevega in AstraZenecinega cepiva, 96- oziroma 92-odstotno zaščitene proti temu, da resno zbolijo zaradi okužbe z delta različico virusa, ki so jo prvič zaznali v Indiji ob koncu lanskega leta.

Jesen bo lahko znova tragična, če ne bomo precepljeni
Tudi slovenski imunolog in mikrobiolog Alojz Ihan je pogovoru v Studio Evropa dejal, da s tesnobo pričakuje jesen zaradi prenizke precepljenosti zlasti med starejšimi. “Imamo manko pri starejših, 70-letniki in starejši, ki so najbolj ogroženi, se cepijo najmanj,” je zaskrbljeno povedal Ihan ter dodal, da so očitno 50-letniki populacija, ki ima sebe za zelo neobčutljivo na okužbe. “Če ne bomo teh dveh generacij precepili vsaj 90-odstotno, bomo jeseni morali žrtvovati veliko življenja, ki ga zdaj res ne bi hoteli več žrtvovati – prireditve, športna tekmovanja, turizem in tako naprej,” je še opozoril v Odmevih.

Alojz Ihan (Foto: STA)

Sara Bertoncelj