Bodo preprečili brexit? Z Borisom Johnsonom se pogajajo predstavniki petih evropskih držav

Boris Johnson (Foto: epa)

Voditelje držav članic EU vse bolj skrbi, da bo po odhodu Mayeve z mesta britanske predsednice vlade prišlo do brexita brez dogovora. Z njenim najverjetnejšim naslednikom Johnsonom naj bi se v tej luči že pogovarjali diplomati Irske, Nemčije, Francije, Belgije in Nizozemske. Države Evropske unije se po napovedanem odstopu britanske predsednice vlade Therese May vse bolj bojijo, da bo prišlo do izhoda Velike Britanije iz EU brez dogovora. Njen najverjetnejši naslednik na tem mestu Boris Johnson se je namreč zavezal, da bo do brexita dejansko prišlo najkasneje 31. oktobra in sicer za vsako ceno, z dogovorom ali brez. Kot navaja Daily Mail, naj bi Irska, Nemčija, Francija, Belgija in Nizozemska na pogovore k Johnsonu že poslale visoke diplomatske predstavnike, da bi preprečile brexit brez dogovora.

Von der Leynova ne izključuje možnosti dodatnega odloga brexita
Irski zunanji minister Simon Coveney je ob tem že nakazal, da je Dublin pripravljen na kompromise, novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki bo položaj prevzela 1. novembra pa je izrazila pripravljenost na novo podaljšanje roka za brexit. Nemška kanclerka Angela Merkel je nedavno dejala, da se EU ne bo ponovno pogajala o zavrnjenem dogovoru, ki je bil sklenjen z odhajajočo Mayevo.

Foto: STA

Naslednik Mayeve na vrhu Konservativne stranke bo razkrit v torek
Rezultati glasovanja članov britanske Konservativne stranke bodo uradno razkriti v torek. Takrat bo znano ali je Johnson premagal svojega konkurenta Jeremyja Hunta, ki trenutno zaseda funkcijo zunanjega ministra. A Konservativna stranka je daleč od enotnosti, minister za zdravstvo Stephen Hammond, ki je znotraj stranke eden vidnejših zagovornikov obstanka države v EU ni izključil možnosti, da bi z nezaupnico pomagal zrušiti vlado lastne stranke, da bi preprečil brexit brez dogovora.

Rok Krajnc

 • Janez Korenjak

  https://leave.eu/
  Dovolj zgovorno. To ni samo spletna stran ekstremistov, to je gibanje, ki je iz začetnega momentuma 2016 prerastlo v silo, ki bo skrojila politiko, ali pa pač politikov brez hrbtenice več ne bo. Absolutno jih podpiram: naj si Francija in Nemčija kar sami plačujeta zapitek tega junckerjanskega “išiasa”. GB bo brez EU spet otok normalnosti.

 • maverkick

  Gnida. Pa še rusko-bolgarsko ime ima. Kaki on angleź

 • Franc Šink

  Angleži zadnji čas sploh ne vedo kaj hočejo.

  • xtc

   Kolikor je videti EU hoče ustaviti Brexit.

   • Franc Šink

    Tudi jaz sem tega mnenja.

 • Van Der Waals

  SPET NE UPOŠTEVAJO VOLJO LJUDSTVA TE EVROPSKI BIROKRATI OZ. KOMUNISTI!

 • xtc

  Briti MORAJO pod NUJNO oditi na TRDO,le to lajko Evropo reši pred pogubo Brusljekracije in multikultija.
  Panika na EU strani kaže da ravno EU kracija in Brsljokracija z vsemi sredstvi in peto kolono v VB ovirajo iztop iz EU-kar je že izglasoval narod in to je ZAKON.

 • xtc

  Kdor je pogledal na kurah se vidi kako antipropagando SLO levaki ženejo proti Johnsonu in Brexitu-ki je očitno večja težava za Bruslo in Eurokrate in levake in peto kolono v UK kot same Britance.
  Kako daleč je izdajalska UK peta kolona pripravljena iti se vidi v tem ,da vedo ,da bo Johnson zelo verjetno zmagal skušajo razsuti vlado-zanimiv bi bilo videti,koliko tehle je na plačilni listi Soroša?
  Nadalje seveda skušajo izdajalci iz vrst konservativcev,kamor se je vrinilo kup LGTBQ aktivistov in pedofilov,kar sedaj leze na dan,prestopiti kar k socialistom Laburistom,kar pomeni ,da so bili podtaknjenci socialistov,ki so od znotraj razbijali konservativce
  Seveda sedaj socialisti in izdajalci skušajo zrušiti vlado in izsiliti volitve,kar pa je lahko hudo dvorezen meč saj se lahko stranka Brexit in konservativci brez izdajalcev močno okrepijo in bi dobili večino v parlamentu kar bi trdi in hitri iztop še olajšalo in izpolnilo voljo naroda na referendumu.
  Zelo hitro se lahko zgodi,da bo prevladal Britanski “pride” nad EU izdajalci v UK,dejansko se kaže ,da želi EU peta kolona in Eurokrati na vsak način preprečiti odhod Britov in ,da je panika na EU strani precej večja,saj odhod Britov odpira vrata za odhode drugih to pa je konec multikultisocialistično anarholiberalnih sanj o Multikulti EU in prav je tako.

  • tretjerazredni

   To ni nobena nova vizija ampak staro sranje, edina pomembna razlika se mi zdi, da danes praktično vsi evropejci govorijo nekaj angleščine, ampak verjetno po brexitu ne bo več uradni jezik in nas bodo veliki narodi spet začeli posiljevati s svojo dolgočasno ter naporno špraho.

   • stajerc5

    Ti se brale samo drzi svog jezika, jos malo pa ste glavni burazeri!

 • janko

  Johnsona naj upoštevajo, naj mu ugodijo v vsem in naj nadomesti Drunkerja! UK naj ostane v EU!
  Socialistom, kalergijcem in homičem pa povsod strogi STOP! Prepoved njihovega norenja in uničevanja zahodne civilizacije, samo delajo še lahko, politično pa ne več. Vsaka živalska vrsta si ustvari svojo skupnost in prostor – ISTO TUDI LJUDJE, VEDNO IN POVSOD! Levičarstvo je torej vsestranska napaka in propad; že videno v zadnjem stoletju!

 • tretjerazredni

  Čim prej ven, ta Evropa ne bo več dolgo, rešujejo nas edino dobrine iz fevdalnih kolonij, sicer bi že zdavnaj nastal nov, četrti rajh.
  Britanci se radi pogajajo, vedno, itak ne morejo živeti izolirani od EU, s čefurji in norci se pa tudi ne da nič pametnega početi. Ubogi britanci, zdaj bodo pa sami, družbo jim bodo delali samo američani, avstralci, kanadčani, indijci, južno afričani in pa seveda zavezniki v boju proti nacizmu rusi ter pol azije, s sedežem v Hong kongu.

  Slovenijo bo brexit pokopal, državo si bodo razkosali sosedje, angleščino bo počasi zamenjala nemščina, sodišča EU pa ne bodo več reševala tretjerazredne slovence pred komunističnimi fašisti, ker bo cela EU kmalu postala kot Slovenija, torej podn, od podna podn. Vzemite me s seboj!

  • stajerc5

   Pojma nimam kaj jemljes, ampak, ta zadeva je smrtno nevarna, verjemi mi! Jaz sem jo dnevno dobival pod prisilo od Prvega razreda, pa do tam nekje druge gimnazije…. Potem sem bil pa “premescen” v privatno solo!
   Atek in mami, hvala vama!!!!

 • Olga101

  Levičarska Evropa bi še naprej molzla Britance!

 • Andrej

  Angleži niti sami ne vedo kaj bi radi. V zgodovini so vedno bili eni največjih mešalcev dreka. Pa naj enkrat še na njih pade njihov lasten premešan drek. Jim ne bo prav nič škodilo.

 • sodnikisozločinci

  EU naj jih brcne ven, sprejme pa naj Pakistan, pa bo isto.