fbpx

Bodo preprečili brexit? Z Borisom Johnsonom se pogajajo predstavniki petih evropskih držav

Boris Johnson (Foto: epa)

Voditelje držav članic EU vse bolj skrbi, da bo po odhodu Mayeve z mesta britanske predsednice vlade prišlo do brexita brez dogovora. Z njenim najverjetnejšim naslednikom Johnsonom naj bi se v tej luči že pogovarjali diplomati Irske, Nemčije, Francije, Belgije in Nizozemske. Države Evropske unije se po napovedanem odstopu britanske predsednice vlade Therese May vse bolj bojijo, da bo prišlo do izhoda Velike Britanije iz EU brez dogovora. Njen najverjetnejši naslednik na tem mestu Boris Johnson se je namreč zavezal, da bo do brexita dejansko prišlo najkasneje 31. oktobra in sicer za vsako ceno, z dogovorom ali brez. Kot navaja Daily Mail, naj bi Irska, Nemčija, Francija, Belgija in Nizozemska na pogovore k Johnsonu že poslale visoke diplomatske predstavnike, da bi preprečile brexit brez dogovora.

Von der Leynova ne izključuje možnosti dodatnega odloga brexita
Irski zunanji minister Simon Coveney je ob tem že nakazal, da je Dublin pripravljen na kompromise, novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki bo položaj prevzela 1. novembra pa je izrazila pripravljenost na novo podaljšanje roka za brexit. Nemška kanclerka Angela Merkel je nedavno dejala, da se EU ne bo ponovno pogajala o zavrnjenem dogovoru, ki je bil sklenjen z odhajajočo Mayevo.

Foto: STA

Naslednik Mayeve na vrhu Konservativne stranke bo razkrit v torek
Rezultati glasovanja članov britanske Konservativne stranke bodo uradno razkriti v torek. Takrat bo znano ali je Johnson premagal svojega konkurenta Jeremyja Hunta, ki trenutno zaseda funkcijo zunanjega ministra. A Konservativna stranka je daleč od enotnosti, minister za zdravstvo Stephen Hammond, ki je znotraj stranke eden vidnejših zagovornikov obstanka države v EU ni izključil možnosti, da bi z nezaupnico pomagal zrušiti vlado lastne stranke, da bi preprečil brexit brez dogovora.

Rok Krajnc