Da bo nov odnos med ZDA in Severno Korejo uspešen, zagovorniki človekovih pravic iz OZN pripisujejo spoštovanju pravic in zahtevajo izpustitev severnokorejskih zapornikov

Donald Trump in Kim Jong-un (foto: epa)

Nekdanji severnokorejski pripornik Robert Park je pozval predsednika Donalda Trumpa, naj ima med srečanjem z diktatorjem Kim Jong Unom v mislih stisko severnokorejskih zapornikov. Posebni poročevalec Združenih narodov za človekove pravice za Severno Korejo Tomas Ojea Quintana pa je prejšnji teden dejal, da mora biti “dialog o človekovih pravicah” vključen v razpravo med Trumpom in Kim Jong Unom, da bi bil “ta nov odnos uspešen.”

V ta namen je Quintana pozval severnokorejsko vlado, naj pomilosti in izpusti več sto zapornikov, ki so v priporu, kot znak njihove pripravljenosti, da se zavežejo načelom človekovih pravic. “Zelo pomembno je, da dvignemo nivo človekovih pravic, v nasprotnem primeru bodo težave v vzpostavljanju sporazumov tudi v zvezi z denuklearizacijo,” je dejal in poudaril, da so pogovori o človekovih pravicah nujni v pogovoru med ZDA in Severno Korejo, “če hočejo pokazati, da želijo biti normalna država”.

Tomas Ojea Quintana (foto: epa)

Robert Park je namreč krščanski misijonar iz Tucsona, ki je bil aretiran v Pjongjangu leta 2009, ko je skušal opozoriti na kršenje človekovih pravic v režimu Severne Koreje. V priporu je bil 43 dni, povedal je, da so ga drogirali, mučili in spolno zlorabljali. Senator ZDA Orrin Hatch se strinja z varuhi človekovih pravic in pravi, da bi Trump moral zahtevati od Severne Koreje, “da naj prenehajo zlorabljati človekove pravice”, ter dodaja, “da ne morejo resno vzeti denuklearizacije, če sami ne prenehajo z zlorabljanjem ljudi na takšen barbarski način”.

A .G.

 • xtc

  Definitivno bo trba tudi to vendar pa je najpomembneje,da se odnos in pogovor vzpostavi to je pogoj in to je napreje bo pač moralo iti.

 • tasilo

  Alo, kmetavzi pisunski!

  V slovenščini pri moških imenih (tako slovenskih kot tujih) pregibamo vse imenske dele imena: pri Wolfgang-U Amadeus-U Mozart-U, od Johann-A Sebastian-A Bach-A …, torej:

  (X) z diktatorjem KIM JONG UNOM (narobe!)

  (>) z diktatorjem KIMOM JONGOM UNOM

  In če boste kaj cvilili, da “vsi tako pišejo in govorijo (tudi RTS)”, vam bom povedal, da vsi delajo napako! Na to napako vas opozarjam že najmanj desetič, a kot kaže, na Novi nimate nikakršne želje biti boljši, …

  LP, Hanibal Lector

  • tohuvabohu

   Zdaj si pa že prav nadležen, bedak. A poznaš Ludwiga vana Beethovena?

  • Olga2345

   Vprašajte dekana Filo-faksa, če je to res…hahahaha

 • Olga2345

  Tudi naš Janez načrtuje v prihodnosti srečanje s predsednikom Kim Džong Unom in diktatorjem Donaldom Trumpom. Že zdaj so dobri prijatelji na twiterju.

  • tohuvabohu

   Še en kmetavz, hehehe.

  • Olga2345

   [email protected], 308 (!) Upvotes! Milana Kučana Plavega zapreti do smrti zaradi zločinov Udbe in političnih procesov v Sloveniji!

 • Olga2345

  Milana Kučana Plavega zapreti do smrti zaradi zločinov Udbe in političnih procesov v Sloveniji!
  Donald Trump bo Sloveniji pomagal odstraniti levičarsko svojat (po Trčku!), skupaj z Antifa teroristi!

 • Olga2345

  Kar ni Türkovega Danilota, je OZN začel delati?

 • Mihilus

  Kaj je narobe z mirovnim sporazumom? Kje se neha to pogojevanje miru med Severno Kolero in Ameriko?
  Trump je že na tiskovki na podobna vprašanja novinarjev lepo odgovoril: Po celem svetu so težave.
  Meni bi sicer bilo bistveno bolj všeč, če bi jih direktno vprašal ali naj vojaško posreduje. In potem če naj zaradi kršitev človekovih pravic vojaško posreduje tudi v Savdski Arabiji ali pa morda Izraelu. To bi hitro zaprlo gobce tem “mirovnikom”.