fbpx

Dala odpoved: Švedski zdravnici prekipelo zaradi hipohonderskih migrantov

Slika je simbolična. Foto: iStock

Švedska zdravnica, ki je od leta 2010 delala v medicinskem centru v Stockholmu, je izčrpana od zahtevnih muslimanskih moških, ki zahtevajo nujno zdravniško pomoč, hkrati pa kažejo prezir do ženskega osebja, ki jim želi pomagati. Za piko na i svojim ženskam v medicinskem centru ne dovolijo govoriti, ampak kar oni pojasnjujejo in govorijo v imenu svoje žene. Teh pritiskov ni več vzdržala in je dala odpoved.

Ženska, ki so jo tuji mediji poimenovali le kot dr. Greta, je na spletni strani Avpixlat zapisala, da je specialistka splošne medicine z več kot 40-letnimi izkušnjami v zdravstvu. Po upokojitvi leta 2010 je nato delala s skrajšanim delovnim časom v medicinskem centru v južnem Stockholmu. “Že nekaj let v tem centru narašča število bolnikov iz neprehodnih območij, prav tako je vse več migrantskih otrok brez spremstva, tako da jih ne morem več dohajati, saj je njihov odnos katastrofalen. Namesto tega sem se odločila poiskati delo v središču mesta, kjer sem kot švedska zdravnica več kot dobrodošla.”

“Mladi moški iz Bližnjega vzhoda in severne Afrike iščejo banalne bolezni, kot so prehladi in zvini, ponavadi pa jih spremljajo naivni Švedi. Ti mladi moški, prav tako pa tudi odrasli migranti, zahtevajo takojšnjo zdravniško pomoč, hkrati pa kažejo prezir do ženskega osebja, vključno z zdravnicami. Toda za zdravljenje njihove ženske bodo zagotovo dobili zdravnico, in ne zdravnika. Vedno, tudi v sprejemno sobo, pridejo s svojo žensko, in govorijo v njenem imenu.”

Marjanca Scheicher