fbpx

“Daleč smo od normalnosti!”, ob rekordnem številu smrti v Nemčiji svari minister za zdravje

Minister za zdravje Jens Spahn (Foto: epa)

Številke okuženih z novim koronavirusom so še vedno visoke, kar onemogoča državi, da bi se vrnila v normalnost, je v sredo opozoril nemški minister za zdravje Jens Spahn. Ob tem je sporočil, da je  inštitut Roberta Kocha, v zadnjih 24 urah zabeležil rekordno število smrti in sicer kar 1129. S tem so presegli dnevni rekord smrti prejšnjo sredo, ko so zabeležili 962 smrti. Nemška kanclerka Angela Merkel je tekom novoletne poslanice posvarila, da Nemčijo zaradi pandemije čakajo težki časi tudi v prihajajočem letu.

“Doživljamo čas nasprotij – med upanjem in zaupanjem ter velikim trpljenjem. Te številke okužb in smrti kažejo, kako brutalno ta virus napada,” je zatrdil minister Jens Spahn in ob tem poudaril, da številke okužb in smrtnih primerov kažejo, da je Nemčija še vedno zelo daleč od normalnosti, ki si jo želijo vsi.

“Še nekaj časa bo od vseh nas odvisno, kako bomo prestali to pandemijo,” je v poslanci po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala Angela Merkel. “Poleg cepiva imamo najučinkovitejše sredstvo sami v naših rokah s tem, da spoštujemo pravila, vsak od nas,” je poudarila in dodala, da je hvaležna za to, kako večina disciplinirano nosi zaščitne maske in spoštuje primerno razdaljo. Po poročanju STA je opozorila tudi, da kot družba ne bi smeli pozabiti, koliko ljudi je izgubilo svoje drage, ne da bi bili ob njih v zadnjih urah. Ob tem je izrazila kritiko do teorij zarote, ki jih je označila ne samo za “napačne in nevarne”, ampak tudi “cinične in krute” do vseh tistih, ki so bili prizadeti na račun pandemije.

Inštitut Roberta Kocha za nalezljive bolezni, ki je v sredo prvič poročal o več kot 1000 smrtnih primerih zaradi covida-19, je v 24-urnem obdobju zabeležil tudi 22.459 novih okužb z novim koronavirusom. Številke so visoke kljub temu, da se je država znašla v drugem zaprtju države. Vrata so zaprle številne trgovine, bari, klubi in restavracije. Omejitve bodo v veljavi vse do 10. januarja.

Foto: epa

Nujno je zmanjševanje stikov

Spahn ob visokih številkah okuženih in smrtnih primerov poudarja, da je nujno, da državljani še naprej skrbijo za zmanjševanje števila stikov in ob tem po poročanju Russia Today poudaril, da imajo omejitve na javnih mestih smisel le, če ljudje zmanjšajo tudi število stikov v zasebnem življenju. V Nemčiji so do sedaj skupno zabeležili že preko 32 tisoč smrti in preko 1.700.000 primerov okužbe. Drugi val je državo prizadel precej bolj kot v prvem valu. Okrog 96 odstotkov takih, ki so umrli zaradi covida, je bilo starejših od šestdeset let. Okrog 20 tisoč pokojnih je bilo starejših od osemdeset let. Nekaj več kot tisoč je bilo starih med 35 in 59 let. Manj kot 60 umrlih je bilo mlajših od 35 let, poroča Local.

Nemčija je tako kot druge države članice Evropske unije po Božiču pričela s cepljenjem proti covidu-19. Nemka stara 101 leto, ki prebiva v enem izmed domov za ostarele, je postala prva ženska, ki je bila cepljena s cepivom Pfizer-BioNTecha. Minister za zdravje si želi, da bi se uporabi cepiva proizvajalca Pfizer-BioNTech kmalu pridružilo cepivo proizvajalca AstraZeneca, ki je že v uporabi v Veliki Britaniji. Evropska agencija za zdravila bo predvidoma na začetku januarja odločala glede uporabe cepiva Moderne. Sodeč po raziskavi, ki jo je za nemško tiskovno agencijo dpa izvedel YouGov, se je pripravljenih cepiti približno 65 odstotkov Nemcev.

Sara Kovač