fbpx

Dan po objavi nezakonite priključitve so ruski konzulat v New Yorku poškropili z rdečo barvo

Foto: Epa

Dan po objavi priključitve ukrajinskih ozemelj so v znak protesta ruski konzulat v New Yorku poškropili z rdečo barvo. Posnetek nadzorne kamere prikazuje zamaskirano osebo s kapuco, ki je zgodaj zjutraj z barvo pršila stavbo konzulata. Mnogi so dejanje označili kot vandalizem, hkrati pa dodali, da je tovrsten izraz čustev do Vladimirja Putina povsem razumljiv.

Ruski konzulat v New Yorku so poškropili z rdečo barvo v očiten protest proti invaziji Vladimirja Putina na Ukrajino. Policisti so povedali, da so se v petek kmalu po 1.30 zjutraj odzvali na klic 911 o tem, da je bila fasada konzulata na Manhattnu poškropljena z rdečo barvo, poročaju tuji mediji. Tiskovni predstavnik policije je dejal, da preiskava morebitnega “sovražnega incidenta” še poteka in da niso aretirali nikogar. Rosie Morse, upokojenka, ki živi v soseski blizu konzulata, je rekla, da je barva videti kot umetniško delo. “Pravzaprav je bistvo, da izrazimo svoja čustva do Putina in ne morem reči, da se ne strinjam,” je povedala za agencijo France-Presse. “To je vandalizem, vendar izraža odnos Newyorčanov do tega, kar počne Putin,” je dejal drugi mimoidoči.

Živo rdeča barva na konzulatu se je pojavila nekaj ur, preden je ruski predsednik podpisal sporazum o priključitvi štirih ukrajinskih ozemelj pod ruskim nadzorom. V petek je bil tudi eden najhujših napadov na civiliste v zadnjih mesecih, potem ko je v granatiranju moskovskih sil umrlo najmanj 30 ljudi v južni ukrajinski regiji Zaporožje. Kljub temu je Putin v svojem slavnostnem govoru pozval k miru – Ukrajino je pozval, naj nemudoma ustavi vojaške operacije in se usede za pogajalsko mizo ter Kijev opozoril, da je “spoštovanje volje ljudstva edina pot do miru”.  S spoštovanjem volje ljudstva je seveda ciljal na rezultate referenduma, katerih verodostojnost je pod velikim vprašajem, mednarodna skupnost pa jih ne priznava.

Foto: Timothy A. Clary/Afp

“Protiruska ulična umetnost iz New Yorka: tam so ruski generalni konzulat polili z rdečo barvo. Objektu se je z brizgalno približal zamaskiran moški s kapuco in ga hitro zalil. Po posnetku sodeč stavbe ne varuje nihče,” je zapisano nad posnetkom, ki je zaokrožil na Twitterju.

“Ljudje, ne počnite tega. Razumem impulz. Res. Toda v Rusiji imamo diplomate. In njihova zaščita od nas zahteva, da spoštujemo tudi Dunajsko konvencijo. Prosim, držite svoje proteste na pravi strani zakona, vsaj zato, da lahko naši ljudje tam poiščejo pravno zaščito,” je na Twitterju zapisal Benjamin Wittes, pravni novinar in višji sodelavec na inštitutu Brookings. Očitno je ruskemu veleposlaništvu tudi sam prenesel sporočilo, v katerem poudarja, da so ozemlja, ki si jih je Putin priključil, ukrajinska.

Netransparentni referendumi so bili v nasprotju z mednarodnim pravom
Ruski predsednik je včeraj na slovesnosti v Kremlju podpisal dokumente o priključitvi ukrajinskih regij Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk k Rusiji skupaj s predstavniki proruskih oblasti vsake od štirih regij. Zahod in Ukrajina referendumov ne priznavata. Polotok Krim si je Rusija enostransko priključila že leta 2014, Putin pa je javno izjavil, da bi lahko za obrambo teh ozemelj Rusija uporabila tudi jedrsko orožje. “ZDA ne bodo nikoli, nikoli, nikoli priznale poskusa Rusije za priključitev ozemlja v Ukrajini,” Joe Biden. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da so “psevdoreferendumi” ničvredni in da ne spreminjajo realnosti. “Ozemeljska celovitost Ukrajine bo obnovljena. In naš odziv na priznanje rezultatov s strani Rusije bo zelo oster,” je bil jasen.

Foto: epa

Sara Kovač