fbpx

Danci nad migrante kot nad Jude: Za poplačilo stroškov jim bodo pobrali nakit in dragocenosti

Foto: STA

Danci želijo uzakoniti pristojnost policistov, da migrante preiščejo in jim zasežejo denar, nakit in ostale dragocene predmete ter z njimi poplačajo stroške, ki jih ti predstavljajo državi. S tem želijo znižati število prosilcev za azil v njihovi državi. Pojavljajo se hude kritike in protesti zoper zakon. 

V danskem parlamentu je v obravnavi nov zakon, s katerim želijo policiji podeliti pristojnosti, da migrante, ki pridejo na Dansko, pregledajo ter jim po potrebi vzamejo denar, nakit in druge dragocene stvari. S tem želijo pokriti stroške, ki jih migranti pomenijo za državo, kot na primer prevoz, stanovanje, zdravstveno zavarovanje in izobraževanje za prosilce za azil. Kot zagotavljajo danske oblasti, v ta nabor stvari ne bi bili všteti predmeti, nujni za preživetje, kot so telefoni, ure in stvari s sentimentalno vrednostjo, kot so poročni prstani.

Vse, samo da ne bi prišli
Gre le še za enega v vrsti vseh ukrepov, s katerimi želi Danska preprečiti množici beguncev in migrantov, da bi za azil zaprosili v tej državi. Kot kaže, ima predlog v parlamentu dovolj podpore in bi v veljavo lahko stopil do februarja. Policisti bodo lahko preiskali obleke in prtljago migrantov ter zasegli denar, v kolikor bodo imeli migranti pri sebi več kot 3000 danskih kron, kar znaša okoli 402 evra, poroča BBC.

Predlog pa je bil v tujih medijih deležen velikih kritik, označili pa so ga za krutega in ekstremnega, nekateri so Dansko primerjali celo z nacistično Nemčijo, ko so nacisti med drugo svetovno vojno Judom in drugim odvzemali zlato in druge dragocenosti. Peticijo proti predlogu je na internetu podpisalo že več kot 6000 ljudi, pojavile pa so se tudi prve demonstracije in protesti.

M. G.