Danes bo padla odločitev: Bo 31-letni Sebastian Kurz postal novi avstrijski kancler in najmlajši voditelj v Evropi?

Sebastian Kurz (Foto: epa)

V Avstriji potekajo predčasne parlamentarne volitve, na katerih se zmaga in kanclerski položaj obeta ljudski stranki (ÖVP) oziroma njenemu vodji, 31-letnemu Sebastianu Kurzu. S tem bi postal najmlajši voditelj v Evropi, obeta pa se tudi možnost vrnitve skrajno desnih svobodnjakov (FPÖ) v vlado.

Redne volitve bi morale biti jeseni prihodnje leto, a je razpad velike koalicije med socialdemokrati (SPÖ) in ÖVP privedel do predčasnih volitev. Osrednje teme predvolilne kampanje so bile migranti, integracija in gospodarstvo. Tik pred volitvami je dogajanje zasenčila afera Facebook z lažnimi profili, ki naj bi nastali v vrstah socialdemokratov, a je vodstvo stranke odločno zanikalo, da bi bili kakorkoli vpleteni v afero.

Po razkritju afere je ÖVP v zadnjih javnomnenjskih raziskavah utrdila svoje vodstvo in napovedujejo ji, da bo na volitvah dobila okoli 33 odstotkov glasov. Na drugo mesto se s 27 odstotki podpore uvršča SPÖ. Svobodnjaki naj bi dobili približno 25 odstotkov glasov, stranka Neos pet odstotkov, Zeleni in Lista Pilz pa okoli štiri odstotke. Večina meni, da je najbolj verjetna koalicija ÖVP in FPÖ s Kurzem kot kanclerjem, še posebno, če bo ÖVP postala najmočnejša stranka v avstrijskem parlamentu.

Svobodnjaki so že bili v avstrijski vladi, in sicer leta 2000, ko je stranko vodil razvpiti Jörg Haider. Zaradi sodelovanja svobodnjakov v vladi je EU proti Avstriji tedaj uvedla sankcije, ostro so protestirali tudi v Izraelu. Tokrat takšen protest zaradi vstopa FPÖ v vlado ni verjeten, tudi zato, ker je stranka nekoliko omilila svoja stališča.

Najmanj verjetno naj bi bilo po mnenju poznavalcev nadaljevanje zdajšnje koalicije med SPÖ in ÖVP, ne glede na to, ali bi kanclerski položaj zasedel Kern ali Kurz. Nekaj možnosti ima tudi koalicija med SPÖ in FPÖ, čeprav Kern ne velja za zagovornika tovrstne koalicije. Možna je tudi tristrankarska koalicija med ÖVP, Zelenimi in Neosom ali SPÖ, Zelenimi in Neosom.

Za vstop v 183-članski parlament se sicer poteguje rekordnih 16 strank, čeprav nekatere od njih ne bodo nastopale na zvezni ravni, ampak samo v posameznih deželah. Za vstop v parlament mora stranka preseči štiriodstotni volilni prag.

Volilno pravico imajo avstrijski državljani, ki so na dan volitev starejši od 16 let. Po zadnjih podatkih avstrijskega notranjega ministrstva je volilnih upravičencev 16,4 milijona. Volilna udeležba na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2013 je bila 74,9-odstotna.

Volišča bodo odprta različno, saj se občine lahko svobodno odločajo o času odprtja in zaprtja volišč. Prva volišča so bila tako odprta ob 6. uri, zadnja se bodo zaprla ob 17. uri. Kmalu zatem naj bi objavili prve volilne projekcije. Objava prvih uradnih rezultatov je predvidena za okoli 19.30, končne uradne rezultate pa bodo objavili v četrtek, 19. oktobra, ko bodo prešteli še glasovnice, prispele po pošti.

J. F., STA

 • test

  itak da bo in da koncno eliminira socialiste ter jim koncno zapre vse fake facebook racune. me prav zanima, kaksnen solarcek bo cerar izpadel v primerjavi z njim. poslusas cerarja in ga primerjas s kurcem je tako, izpade cerar prav maloumno

 • Anton

  Držim pesti za Sebastian Kurz (Kurz-skratka), je zgled, da sveža mlada kri premore tudi modrost. Slednja primanjkuje v hramu korupcije v Bruslju, kjer poveljuje stari kozel, drunker ups Juncker, pri nas pa ni nič drugače!

  sarkazem press

 • Franc Šink

  Če zmaga sam satan, samo levičarji naj ne vladajo.Samo število volilnih upravičencev se mi zdi malo visoka.Mogoče se motim.

 • Transformer

  Skoraj vse ženske v Avstriji so na nedeljsko volilno jutro želele, da dobijo Kurz-a.

 • stajerc5

  Ubogi slinavi Mirci. Zdaj mu bo pa lahko Hrjavc kar v ksiht rekel: Kurz te gleda!!!

  • Jovo Jamnica

   Čuj, ti si baje v Austriji. Ki bojo te jodlari našli 16 meljonof volilcof??? Bojo tut Bajuwari lahko glasovali???

   • stajerc5

    6,4 Millionen Österreich sind am 15. Oktober wahlberechtigt!

    • Jovo Jamnica

     Čitaj…
     Volilno pravico imajo avstrijski državljani, ki so na dan volitev starejši od 16 let. Po zadnjih podatkih avstrijskega notranjega ministrstva je volilnih upravičencev 16,4 milijona. Volilna udeležba na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2013 je bila 74,9-odstotna.

 • totex39

  Ob morebitni njegovi zmagi se naša vlada, ki jo imamo sedaj ne bo mogla dogovarjati z njim, ker so medsebojni pogledi zelo različni. Zato mora drugo leto zmagati stranka SDS z njenim predsednikom.

 • Caetano

  V Avstriji je koalicija med krscanskimi demokrati in socialdemokrati, kar dobro sluzila v casu komunisticne nevarnosti. Ze ob osamosvojitvi Slovenije pa so bile tezave na strani socialistov, ki so se otepali priznanja samostojne Slovenije. Ljudska stranka oz. avstrijski krsc. demokrati pa so nam stali mocno ob strani, kar ne smemo kar tako pozabiti!

  Zdaj ob islamski imigraciji in posilstvih ter tudi ob versko motiviranih umorih, ji jih je ze bila delezna sosednja Avstrija je najbolje, da multi-kulti levicarji odletijo dalec iz vlade ta pa zavije desno in se pridruzi Visegrajcem. Tako bo tudi za nas vec moznosti, da gremo v to povezavo.

  • Jovo Jamnica

   In gdaj se bo naša stranka SDS začela okvarjat z Višegrajci???

   • stajerc5

    Ko bomo nasli gift za rdece polze!

    • Jovo Jamnica

     Če bi Romana zmagala za precednico, bi se Višegrajci odahnili. Ona v EU parlamentu vedno proti njim glasuje…

     • stajerc5

      Vidis, dobro razmisljas. Ona za predsednico, SDS drugo leto v vlado, no…potem se pa lahko zacnemo pogovarjati z sosedami na vzhodu, ja- hehe, tudi z Kurzem nam bo lazje kot pa brez kurca…

     • Jovo Jamnica

      Sevea dobro razmišlam. Samo to retkokeri pogrunta…

     • Steiermark

      Kako pa kaj glasujejo tvoje rdeče podgane, v Bruslu, s tanjico na čelu?

     • Jovo Jamnica

      Jas sn za Višegrajce in posledično navijam za fse, keri jih potpirajo. Po mojo bi morala Tomcova glasovat drugače, ko pa prectavniki komijof…

   • Caetano

    SDS se je že zavzela za bolj tesno povezovanje z Višegrajci. Edini problem je v naši trenutni vladi.

    • Jovo Jamnica

     Aja??? To pa res nisn vedo… Čitam sam Nova…

 • Franjo Trojner

  Bog da, da zmaga mladi Sabastian Kurz! Dunaj in Martin Krpan bi tako znova lahko postala močna zaveznika proti vse bolj agresivnem prodiranju Turkov v EU. Zmagovita kombinacija za Slovenijo, je koalicija Sabastian Kurz, Martin Krpan in skupnost Višegrajcev. Kako veličastna je bila Avstroogrska, v kratkem bo čas pokazal ali je napočil čas za novo, še večjo in mogočnejšo.

  • Jovo Jamnica

   To bi že lahko vedo, da je Lefstik napiso Krpana, kot kritiko Austriskemu dvoru… Z Krpanom so se mladoslovenci identeficirali z balkansko avtonomno zvezo dežel Slovencof, Krobotof ino Srbof, bres Kralevine Srbije…

   • Franjo Trojner

    Jovo žal ti misliš samo z glavo politika stranke SD. Martin Krpan je pred celim Dunajem Turka porazo, to je bistvo, ki sem ga želel povedati! In Turki so tudi danes tukaj in nič kaj prijazno proti Dunaju in Evropi ne gledajo, mi pa smo na njihovi poti, mar ne? In ker EU očitno razpada in ni več tudi zaradi odnosa do Katalonije zibelka demokracije je nujno, da se obudijo tradicionalna zavezništva. V duhu današnjega časa so naravni zavezniki Avstrija, Slovenija, Madžarska, Poljska, Češka, Slovaška in morda še Bavarska.

    • Jovo Jamnica

     Kaj pa šfercanje soli??? Tut je piso, kak so na Dunaji dvorna gospoda vihali nos nat robustom naših korenin. Pozablaš, da sta bla f tistem cajti pr nas, dve različni opciji. Ena je bla Bleiweisova. Če je Bleiweisova politika blizu stranki SD, pol sn tut jas SD…

     • Caetano

      Tudi Bleiwes je pisal o tradiciji slovenskega odpora proti Turkom oz. agresivnemu islamu. Pa Gruden tudi. Seveda tudi Levstik. Itd.

     • Jovo Jamnica

      To vi fse fkup mešate japke pa hruške. Anpak eni pa tut kaj iz zgodovine povežemo, da ma logiko…

    • Caetano

     Nic si ne da dopovedat…

    • Steiermark

     Potomec “turkof” pač razmišlja tako, kot jugoturki!

   • Caetano

    Ampak tudi kot prikaz slovenskega odpora proti Turkom=islamskemu jihadu. To je bila slovenska tradicija vse do nastopa komunizma, sploh pa pod AO. Kot sem razumel te malo zanima slovenska tradicija. Potem si to le zapomni.

    • Jovo Jamnica

     Daj, nea palamudi. Do Lefstika je bla znana samo ena bitka proti Turkom, pa še to niso bli pravi Turki, anpak morlaki pot povelstvom Predojeviča, keri so pr Siseki zgubli bitko proti Krajncom in uskokom… Pol pa je bla še samo bitka za Škabrijel v WWI. Tu so bli glavni pa Štajerci, če zanemarim ono obleganje Graca z strani Napoleona. Pol šele pride Majster, anpak spet sam z Štajerci in pol pride WWII.

     • Caetano

      Tisto pri Sisku je bila samo najbolj pomembna bitka. Drugace pa je bila to opevana slovenska tradicija in zgodovina kako so se branili in trpeli pod islamsko jihadisticnimi vpadi Turkov.

     • Jovo Jamnica

      Zakaj so že 20. let prej fentali Matijo Gupca??? Ker do bitke pr Sisku, so toti naši graščaki Slovencu sam harač na “Turke” nabijali. Branli pret njimi pa jih niso…

  • stajerc5

   Eh, Franjo, mogoce bo tudi Bog pomagal, seveda ker hodijo “pravi” avstrijci se vedno v cerkev, kjer se druzijo in razglabljajo tudi politicne teme(saj ne mislim med maso). Bolj pa bo pomagal politicno razsvetljeni razum naroda, ki je dojel, da je cas za spremembe. Kurz je dosegel najvec s tem, da je pokazal zobe Bruslju in definitivno dokazal, da lahko Dunaj upravlja Avstrijo brez Bruslja.
   Seveda pa kazejo ogromni procenti volilcev tudi na razum avstrijcev, ki vedo, da je v demokraciji edina sansa za spremembe pri VOLITVAH!!!
   Koliko jih to razume pri nas?!?

 • Olga

  Čestitke!

 • dr Janez Sveti

  Kurz te gleda!
  DR Janez Sveti genij

 • andreas82

  Tega politika, Janšo in Orbana spravit za skupno mizo, ej pa že imamo novo AO, ko smo imeli 70% standarda Avstrije, pa naj samo kdo reče, da ne bi to delovalo, 1000 let skupne zgodovine ni šala, čas da nekaj naredimo v tej smeri.

 • Bob

  Sebastian Kurz je pravi in najboljsi kandidat za Kanclera v Avstriji,mora ze biti saj ga se Arnold podpira?

 • Osti jarej
  • Jovo Jamnica

   Ja. Z Gerhartom zgleata vun ko zrezana dvojčka… :-)

   http://www.pwcie.de/%C3%BCber-uns/

  • dr. Saint straw man

   Gledati fizicne podobe teles je le malo vredno. Prava stvar je videti aure okoli ljudi. Potem za 100 % ves kdo je od koga sorodnik in se kar je bolj pomembno kdo je od koga duhovni sorodnik.

 • garfi

  Kurz gleda multikulti mafijo