fbpx

Danes so srbske predsedniške volitve: Vučić napada mandat kar s premierskega stolčka, njegov tekmec je tudi nekdanji mentor Vojislav Šešelj

Foto: YouTube.

V Srbiji danes potekajo predsedniške volitve, na katerih 6,7 milijona volilnih upravičencev izbira novega predsednika države. Aleksandar Vučić je, sodeč po javnomnenjskih raziskavah, velik favorit za zmago že v prvem krogu, je pa tudi uradni kandidat vladne koalicije. Ankete so v zadnjih dneh kazale na njegovo zmago s približno 55-odstotno podporo, medtem ko nihče izmed šibkih opozicijskih kandidatov ni imel zadostne podpore, da bi dobil vsaj 10 odstotkov vseh glasov. Še največ podpore se, sodeč po anketah agencij Demostat in IPSOS, obeta nekdanjemu varuhu človekovih pravic Saši Jankoviću in bivšemu zunanjemu ministru Vuku Jeremiću. Po nekaterih anketah je favorit za drugo mesto celo 25-letni študent Luka Maksimović, ki se je na volitve podal z izmišljenim likom Ljubiše Preletačevića Belega.

Naj spomnimo; vladajoči stranki v Srbiji sta za svojega kandidata izbrali zdajšnjega premierja Aleksandra Vučića in tako odrekli podporo aktualnemu predsedniku Tomislavu Nikoliću. Ta se je zato odločil, da ne bo več znova kandidiral. Vučiću so v celotnem času kampanje tekmeci sicer očitali popolno podrejanje države in medijev.

S strani tekmecev je bil deležen tudi očitkov, da je njegova kampanja prevladovala, prav tako so mu očitali dejstvo, da ni odstopil s položaja predsednika vlade. Ker je opravljal premiersko funkcijo, si je bojda za lastno promocijo omislil tudi srečanje z nemško kanclerko Angelo Merkel in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Če bo Vučić zmagal na predsedniških volitvah, mu bo avtomatično prenehala funkcija predsednika vlade, to pa pomeni, da se bo politična moč bržkone znova prevesila v prid predsednika, čeprav Srbija po ustavi nima polpredsedniškega sistema, temveč, tako kot Slovenija, parlamentarni sistem.

Med bolj znanimi obrazi letošnjih srbskih predsedniških volitev pa je tudi Vojislav Šešelj, oproščeni haški obtoženec in nekdanji vodja srbskih radikalcev, ki je bil v 90. letih tudi mentor zdajšnjemu srbskemu premierju. Zaradi vpletenosti v balkanske vojne v 90. letih pa Šešelj nima nobenih možnosti za viden rezultat.

Volišča bodo sicer odprta od 7. do 20. ure. Na 90 voliščih bodo volili tudi kosovski Srbi na Kosovu, kjer volitve organizira OVSE. Ob domačih bodo potek nadzirali tudi mednarodni opazovalci. Prvi bolj zanesljivi začasni izidi bi bili lahko znani okoli 22. ure.

L. S.