Danes v Evropskem parlamentu: Poljska, Slovenija, Janez Janša in SDS

Zasedanje Evropskega parlamenta. Foto

V Strasbourgu je danes potekalo plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, kjer so evropski poslanci razpravljali o stanju pravne države na Poljskem. Med govorniki v najpomembnejši razpravi tega meseca je bil tudi poslanec Milan Zver, ki je v svojem govoru med drugim izpostavil politične zlorabe slovenskega sodstva, ki so se pokazale tudi v primeru nedavne preiskave na sedežu SDS.

Milan Zver, vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke, je danes nastopil kot govorec v najpomembnejši razpravi januarskega plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta o stanju pravne države na Poljskem. Osrednja tema razprave se je nanašala na omejevanje svobode tiska v tej državi. Zver pa je med drugim govoril o številnih kršitvah slovenskega sodstva.

“Uporaba novega mehanizma Evropske komisije bi bila še bolj kot za Poljsko upravičena kje drugje, tudi v moji Sloveniji, če sem iskren,” je menil Zver.

V imenu Evropske ljudske stranke (ELS) so v razpravi sodelovali še Esteban Gonzalez Pons (Španija), podpredsednik Evropske ljudske stranke Jan Olbrycht (Poljska) ter predsednica poljske vlade Beata Szydlo, predstavniki Evropske komisije in Evropskega sveta.

 

Celoten govor Milana Zvera
“Ko smo pred dvema letoma sprejeli mehanizem za odkrivanje sistemskih tveganj glede vladavine prava v državah članicah, mnogim to ni bilo všeč. Praksa je pokazala, da je bila odločitev pravilna. Tu ne gre le za vprašanje Poljske, ampak za veliko več – gre za spoštovanje vladavine prava nasploh, ki je osrednja evropska vrednota.

Uporaba novega mehanizma EK bi bila po mojem mnenju še bolj kot za Poljsko upravičena kje drugje. Tudi v moji Sloveniji, če sem iskren. Znano je, da slovensko sodstvo funkcionira slabo, glede na poročilo ESČP je Slovenija na prvem mestu po njihovih kršitvah, poleg tega, po navedbah Eurostata, uživa daleč najnižje zaupanje javnosti med vsemi članicami. To niti ne preseneča glede na nekatera dejstva, ki kažejo na politično zlorabo dela sodišč.

Sedem let so po sodiščih vlačili dvakratnega predsednika vlade in vodjo slovenske opozicije Janeza Janšo in ga tri tedne pred parlamentarnimi volitvami in brez slehernega dokaza poslali v zapor. Ustavno sodišče je kasneje razveljavilo vse sodbe – a politične posledice so ostale!

Politična zloraba organov pregona in pravosodja je pred mesecem dni dobila nove razsežnosti, ko je, na podlagi odredbe sodnice, policija vdrla v prostore največje opozicijske stranke SDS in hotela zaseči stražnik, ki vsebuje elektronsko korespondeco na tisoče in tisoče članov zadnjih 15 let.

Veliko je še takšnih zgodb. EK doslej ni bila odzivna na te eklatantne kršitve temeljnih človekovih pravic, povzročenih celo od nekaterih ljudi, ki so to počeli že v prejšnjem totalitarnem sistemu. Slovenija potrebuje – verjetno še bolj kot Poljska – tovrstno pomoč na svoji poti v polno vladavino prava!”

 

A. D.