fbpx

Danska ljudska stranka brez milosti za migrante: Nič več novih mošej, neuspešni prosilci za azil bodo deportacijo čakali na samotnem otoku!

Foto: epa

Druga največja danska politična stranka, desno usmerjena Danska ljudska stranka, je pred dnevi v sedmih točkah predstavila svoj novi politični program, s katerim namerava rešiti socialne težave v državi, predvsem pa urediti mestna območja, kjer prevladujejo migranti. Na Danskem namreč še vedno odmevajo besede tamkajšnjega predsednika vlade Larsa Lokkeja Rasmussena, ki je napovedal, da bo odredil fizično odstranitev vseh getov, ki tudi v tej urejeni skandinavski državi rastejo kot gobe po dežju. Politični program na Danskem močno odmeva, najbolj sporna pa je za nekatere medije ideja o policijski uri, ki naj bi jo vlada uvedla za otroke, mlajše od 18 let, v tako imenovanih nevarnih conah po 20. uri, kjer so ulične tolpe še posebej pogoste.

Martin Henriksen, ki je zadolžen za problematiko migrantov, je v imenu stranke javnosti sporočil, da skuša vlada na takšen način doseči, da bi otroci v večernih urah ostali doma in študirali, namesto da so ves čas na ulicah in se združujejo v najstniške tolpe.

Policijske patrulje bodo po novem navzoče v getih, kjer je v zadnjih letih opazna visoka stopnja porasti kriminala. Po besedah Henriksena pa Danska ljudska stranka razmišlja tudi o začasnem moratoriju na postavitev novih mošej in minaretov, saj po njihovih besedah predstavljajo simbol delitve naroda. Muslimane bodo pozivali, naj molijo v nevtralnih prostorih, kot so skladišča in pisarne.

Danska ljudska stranka bi neuspešne prosilce za azil deportirala na samotni otok. (foto: EPA)

Na Danskem najmanj prosilcev za azil po letu 2008
Kot poroča Russia Today, je Danska v letu 2017 obravnavala 3500 prosilcev za azil, kar je najmanj po letu 2008, v omenjeni konservativni stranki pa menijo, da bi morala biti pravila, kdo lahko zaprosi za azil, še bolj stroga, saj bo samo na takšen način mogoče število prosilcev na dolgi rok še zmanjšati. V stranki tudi predlagajo, da se odslej migrantom z začasnim azilom ne podeljuje več državljanstva, temveč se jih čim prej deportira iz države.

Naj spomnimo. Že prejšnji mesec je Henriksen predlagal, da se tiste migrante, katerim prošnjo za azil so zavrnili, pred deportacijo začasno naseli na enem izmed 300 danskih nenaseljenih otokov. Če bi javnost takšne ideje pri sosedih na Švedskem in v Nemčiji večinoma označila za šokantne, pa danske koalicijske stranke novega programa Danske ljudske stranke ne komentirajo. Tudi zato ne, ker se zavedajo, da ima omenjena stranka v parlamentu kar 37 sedežev in jo potrebujejo na svoji strani za ohranitev parlamentarne večine. Levičarske stranke so, pričakovano, omenjene predloge označile za “nore”.

Kot še poroča Russia Today, trenutno na Danskem živi približno 5,7 milijona ljudi, 13 odstotkov od tega je migrantov, kar dve tretjini priseljencev pa ne izvira iz Evrope.

Luka Svetina