fbpx

Danski premier se je odločno zavzel za ukinitev getov in s tem paralelnih družb

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Danski premier Lars Løkke Rasmussen je ob letošnjem novem letu imel nekonvencionalni govor, medtem ko večina evropskih voditeljev ignorira specifične probleme, ki so povezani z migracijami v njihovih državah, se je Rasmussen odločil za konkretnost. “Moramo pretrgati verigo, zaradi katere generacije živijo v paralelni družbi, je dejal in dodal, da ima vsak otrok na voljo zgolj eno otroštvo, zato je nujno, da to ne gre v franže,” je bil jasen.

Po besedah Rasmussena je problematičen obstoj paralelnih družb v državi. “Govorim o soseskah, kjer so najstniki prisiljeni v zakon z nekom, ki ga ne ljubijo, in kjer ženske veljajo za manj vredne od moških,” je pojasnil.

Opozoril je na povezavo med islamom in paralelnimi družbami
Prav tako se je premier po navedbah Voice of Europe dotaknil poročil o otrocih, ki so bili prisiljeni v obisk svojih matičnih držav: “So otroci in mladi, ki so poslani na ponovno izobraževanje v primeru, če postanejo preveč danski. Starši kaznujejo otroke,” je povedal in dodal, da bi moralo biti obratno, kar pomeni, da bi bilo potrebno podpreti otroke in kaznovati starše, ki želijo preprečiti integracijo svojih otrok. Kljub temu, da Rasmussen ni konkretno omenil islama, je opozoril na povezavo med islamom in paralelnimi družbami.

Lars Løkke Rasmussen (Foto: epa)

Zavzel se je za popolno ukinitev getov
V intervjuju je Rasmussen povedal, da so muslimani zavzeli posamezne predele Danske in vzpostavili območja, kjer velja drugačen nabor pravil. “Oblikovanje paralelnih družb je jasno povezano z muslimanskimi migranti v Nemčiji, na Švedskem in številnih drugih evropskih državah. Isto velja za problem vsiljenih porok: po prihodu migrantov tekom evropske migrantske krize so vsiljene poroke postale resen problem za več evropskih vlad,” je povedal. Za rešitev problema paralelnih družb Rasmussen predlaga ukinitev getov v celoti in njihova naselitev v različnih področjih.

N. Ž.