fbpx

Danski pripadniki Islamske države, ki so se odšli borit v Sirijo, prejemajo visoke socialne prispevke

Foto: YouTube/Printscreen

Na Danskem je prišlo do razkritja, da barbarski podporniki Islamske države, ki se odhajajo borit v Sirijo, prejemajo socialne prispevke, ki so financirani s strani davkoplačevalcev.

Britanski Express poroča, da je 36 Dancev, ki so pobegnili v Sirijo, da bi se pridružili terorističnemu kultu, prijelo prispevke v skupni vrednosti 90.170 evrov. Oblasti so sporočile, da bodo poskušale izslediti 29 borcev, saj velja prepričanje, da je bilo sedem pripadnikov Islamske države ubitih v bojih.

Preberite več: Islamska država v paniki na veliko ubija civi

Razkriti podatki sprožili val ogorčenja
Karsten Honge iz Socialistične ljudske stranke je za lokalni časopis Ekstra Bladet povedala, da je takšno ravnanje nezakonito. “Če v državi prejemaš socialne prispevke, moraš biti na na danskem trgu dela na voljo, ne pa da potuješ v tujino, sploh pa v državo, kot je Sirija.” Poslanec Danske ljudske stranke Bent Bogsted je poudaril, da bi morali borcem Islamske države nemudoma odvzeti socialne prispevke, ki jih prejemajo zaradi brezposelnosti, saj zaradi odhoda v Sirijo niso na voljo danskim delodajalcem.

Danski minister za zaposlovanje Troels Lund Poulsen je obljubil, da bo ministrstvo ukrepalo, in dodal, da je to ravnanje popolnoma nesprejemljivo in sramotno. “Če potujete v Sirijo, da bi sodelovali v vojni kot borec Islamske države, potem nimate pravice do prejemanja prispevkov s strani vlade.”

Lani je na podlagi podatkov danskih obveščevalnih in varnostnih sil kar 32 Dancev, ki so bili pripadniki teroristične skupine, prejelo socialno podporo za primer brezposelnosti. Dokument Ministrstva za zaposlovanje je razkril, da so posameznikom izplačali 50.868 evrov.

Danska je druga po številu borcev, ki se odpravijo v Sirijo
Minister za pravosodje Mette Frederiksen je povedal, da ima Danska enega izmed najbolj radodarnih sistemov zavarovanja za primer brezposelnosti, in dodal, da je Danska po številu borcev, ki se napotijo v Sirijo, da se pridružijo teroristični organizaciji Islamska država, na drugem mestu, takoj za Belgijo.

N. Ž.