fbpx

Davkoplačevalci iz Teksasa na referendumu izglasovali prepoved davka na dohodek

Foto: STA

Na referendumu v Teksasu, ki se je odvijal 5. novembra 2019, so  prebivalci zvezne države s 76 odstotki podpore odobrili ustavno spremembo prepovedi uvedbe davka na dohodek. Teksas tudi do sedaj ni imel davka na dohodek in velja za eno najbogatejših ameriških zveznih držav.

Si predstavljate, da bi namesto davka na dohodek oziroma plačevanja “dohodnine”, ta znesek obdržali? Volivci v Teksasu so na referendumu v torek, 5. novembra 2019 glasovali o usodi desetih ustavnih amandmajev, največ pozornosti pa je po pisanju National Review bil deležen 4, predlog, s katerim bi se v zvezni državi prepovedala uvedba davka na dohodnino.

Teksas je tudi pred samim referendumom bil ena izmed redkih ameriških zveznih držav, kjer ni davka na dohodek, sedaj pa so sprejeli zavezujoč dogovor, da ga ne bo niti v bodoče. Poleg Teksasa, so to še Aljaska, Florida, Južna Dakota, Nevada, Washington in Wyoming. Oblast v Teksasu večino svojih dohodkov dobi iz davka na nepremičnine in davka na potrošnjo.

Najboljša država za življenje, delo in družino
Teksačani so ustavni amandma prepovedi davka na dohodek podprli s 76 odstotki. “Današnje sprejetje 4. predloga je zmaga za davkoplačevalce,” je povedal republikanske guverner Greg Abbot.

“Prepoved takega katastrofalnega davka bo omogočila nadaljnjo rast naše ekonomije, zaščitila davkoplačevalce in zagotovila, da Teksas ostane najboljša država za življenje, delo in družino,” je dodal Abbot.

Sedaj malodane nemogoče uvesti davek na dohodek
Avtor omenjenega amandmaja republikanski predstavnik Jeff Leach je prepričan, da bo zaradi sprejetega amandmaja “malodane nemogoče” uvesti davek na dohodek. To bi namreč zahtevalo dvotretjinsko večino tako v spodnjem kot zgornjem domu teksaškega kongresa ter volitve v Teksasu, kjer bi volivci morali izglasovati uvedbo omenjenega davka.

“Vsak Teksačan lahko v miru počiva vedoč, da naša Ustava sedaj zagotavlja, da so njihove težko zaslužene plače zaščitene pred davkom na dohodek v prihodnosti,” je še dodal Leach.

Ivan Šokić