Davkoplačevalci iz Teksasa na referendumu izglasovali prepoved davka na dohodek

Foto: STA

Na referendumu v Teksasu, ki se je odvijal 5. novembra 2019, so  prebivalci zvezne države s 76 odstotki podpore odobrili ustavno spremembo prepovedi uvedbe davka na dohodek. Teksas tudi do sedaj ni imel davka na dohodek in velja za eno najbogatejših ameriških zveznih držav.

Si predstavljate, da bi namesto davka na dohodek oziroma plačevanja “dohodnine”, ta znesek obdržali? Volivci v Teksasu so na referendumu v torek, 5. novembra 2019 glasovali o usodi desetih ustavnih amandmajev, največ pozornosti pa je po pisanju National Review bil deležen 4, predlog, s katerim bi se v zvezni državi prepovedala uvedba davka na dohodnino.

Teksas je tudi pred samim referendumom bil ena izmed redkih ameriških zveznih držav, kjer ni davka na dohodek, sedaj pa so sprejeli zavezujoč dogovor, da ga ne bo niti v bodoče. Poleg Teksasa, so to še Aljaska, Florida, Južna Dakota, Nevada, Washington in Wyoming. Oblast v Teksasu večino svojih dohodkov dobi iz davka na nepremičnine in davka na potrošnjo.

Najboljša država za življenje, delo in družino
Teksačani so ustavni amandma prepovedi davka na dohodek podprli s 76 odstotki. “Današnje sprejetje 4. predloga je zmaga za davkoplačevalce,” je povedal republikanske guverner Greg Abbot.

“Prepoved takega katastrofalnega davka bo omogočila nadaljnjo rast naše ekonomije, zaščitila davkoplačevalce in zagotovila, da Teksas ostane najboljša država za življenje, delo in družino,” je dodal Abbot.

Sedaj malodane nemogoče uvesti davek na dohodek
Avtor omenjenega amandmaja republikanski predstavnik Jeff Leach je prepričan, da bo zaradi sprejetega amandmaja “malodane nemogoče” uvesti davek na dohodek. To bi namreč zahtevalo dvotretjinsko večino tako v spodnjem kot zgornjem domu teksaškega kongresa ter volitve v Teksasu, kjer bi volivci morali izglasovati uvedbo omenjenega davka.

“Vsak Teksačan lahko v miru počiva vedoč, da naša Ustava sedaj zagotavlja, da so njihove težko zaslužene plače zaščitene pred davkom na dohodek v prihodnosti,” je še dodal Leach.

Ivan Šokić

 • Unikatna

  Tako je prav!

 • RATATA

  pri nas pa ne smemo več imeti referendumov! po zakonu!

 • xtc

  Če se čudite zakaj je Texas iz nekoč pretežno farmerske in relativno revne države postal najbogatejša in najbolj močna industrijska država v ZDA imate odhovor tule na dlani,sploh pa še ,če še k temu dodamo precej ohlapno zakonodajo o orožju in nošenju,kar Texsas na št. kosov orožja uvršča na prvo mesto med najbolj varnimi državami v ZDA(hja,nihče ne upa veliko ropati,ker ve ,da lahko hitro dobi kuglo in bo vse njegovo),prav tako ima zelo strogo zavarovano zasebno lastnino in kršenje posesti le te te lahko hitro stane glave-pa lastnik nebo odgovarjal.
  Ravno obratna zgodba je nekoč bogata Californija,ki pod Demokrati vse bolj nazaduje in ima vse več uredb,prepovedi in ostalih socialističnih neumnosti,ki jo vztrajno porivajo navzdol.

 • Van Der Waals

  PRAVILNO V USTAVO TREBA TUDI PRI NAS TO VPISAT!!! TEKSAS SVETLOBNA LETA PRED NAMI!!

 • Olga101

  Čestitke! S tem se cepiš proti komunističnim ups levicarskim parazitom, ki bi po načelu: Micka Kovačeva pila, nič plačala!

 • McBobo

  Pri nas kaj takega ni mogoče, ker je komunistična ideja že vcepljena v slovenskih genih. Da bi plače ostale neobdavčene? Problem, kaj bi potem z viški denarja delali?

 • Common Sense

  Wow! Bravo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!