fbpx

Zabava na straniščih. Drakonske kazni za gostince, če bodo moškim prepovedali hoditi na ženski WC

Chaz Bono, transeksualni moški, nekoč hči pevke Cher (foto: epa)

V New Yorku pripravljajo zakon, ki bo z visokimi kaznimi kaznoval kršitelje z zakonom podeljenih “pravic” transseksualcev. Newyorška mestna komisija za človekove pravice je napovedala reinterpretacijo mestnih nediskriminatornih zakonov, tako da bo ta opredeljevala vedenje na vseh javnih prostorih, med drugim tudi na straniščih.

Omenjena komisija je izdala 10-stranski priročnik, v katerem natančno opiše, kaj namerava doseči. V oči zbode predvsem definicija spolne identitete, ki ne temelji na biološkem spolu, temveč na “globokem prepričanju in občutenju spola, ki je lahko enak biološkemu spolu ali pa tudi ne. Spolna identiteta je lahko moška, ženska ali nebinarna. Vsak ima spolno identiteto, ki jo je potrebno ločiti od spolne usmerjenosti“.

S pravom nad naravo
Namen pripravljavcev predloga je “zavarovati pravice ljudi, katerih spolna identiteta in počutje se ne skladata s tisto, ki jim je bila pravno dodeljena ob rojstvu“. V kolikor bodo priporočila komisije sprejeta, se bodo prebivalci New Yorka znašli na napačni strani zakona že, če bodo pri naslavljanju sodelavcev uporabljali “napačen” spol ali če bodo starši sina poklicali po imenu, ki so mu ga dali ob rojstvu.

Predlagane dopolnitve omenjenega zakona:

  1. Uporabljati bo potrebno imena, ki jih posamezniki zahtevajo, in sicer ne glede na to, kakšno je njihovo uradno ime. Protizakonita bo tudi uporaba napačnega spola – naslavljanje biološkega moškega z moškim spolom, kadar ta zahteva, da se ga naslavlja z ženskim.
  2. Prepoved omejevanja vstopa na stranišča in kopalnice glede na biološki spol – in ne glede na izpovedano spolno identiteto.
  3. Prepoved omejevanja izbire spolne identitete na moški in ženski spol.
  4. Prepoved diskriminacije na podlagi s spolom pogojenega stila oblačenja. V kolikor gospodarska družba ženskam na delovnem mestu dopušča nošenje lasulj, ličil, nakita in kratkih kril, mora to dovoliti tudi moškim.
  5. Prepoved vsiljevanja različnih standardov oblačenja za moške in ženske. V kolikor restavracija zahteva od svojih natakaric, da so oblečene v kratka krila ter visoke pete, mora to zahtevati tudi od natakarjev.
  6. Vključevanje “pravic” transseksualcev iz košaric zdravstvenega zavarovanja. V kolikor si bo posameznik zaželel spremembo spola, bo moralo biti to vključeno v košarico zdravstvenih storitev, zagotovljena pa bi mu morala biti tudi druga t. i. “zdravljenja”, kot je hormonska terapija, trening glasu in podobno.
  7. Negativen odziv na zahtevo po uveljaviti pravic transseksualcev.

Zagrožene hude kazni
Predlog zakona predvideva visoke kazni za prestopnike. Najvišja predvidena kazen znaša vrtoglavih 250 tisoč dolarjev, doletele pa bi lahko delodajalce, zaposlene in tudi javnost, ki bi bila prisotna pri določenem prekršku. Predlog zakona predvideva tudi odškodnine za povzročeno čustveno škodo.

Tudi v Sloveniji nastaja podoben zakon
Na slovenskem ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti že pripravljajo podoben zakon, ki nosi delovni naslov Zakon o varstvu pred diskriminacijo. V kazenskih določbah zakona lahko med drugim preberemo, da se z globo od 2500 do 40 tisoč evrov kaznuje pravno osebo ali samostojnega podjetnika, če bi v zvezi z navedenimi postavkami v zakonu koga obravnaval(a) neenako.

Omenjeni zakon naj bi zagotavljal enako obravnavanje vseh oseb ne glede na spol, spolno usmerjenost, spolno identiteto, spolni izraz … ali katerokoli drugo osebno okoliščino. Kaj je spolna identiteta oz. spolni izraz, zakon ne razloži.

Žiga Korsika