fbpx

Dejavnost turizma se bo vrnila na raven pred pandemijo šele leta 2024

Foto: Demokracija

Tako je napovedal Alejandro Varela, direktor Svetovne turistične organizacije. Kritizirati je najlažje. Lahko bi rekli, da se je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) zmotila v tem ali onem, vendar je treba priznati, da je imela institucionalno vlogo pred covidom, in jo moramo spoštovati. S časopisom v roki je preprosto kritizirati, kar se je zgodilo prejšnji dan.”

Alejandro Varela je Argentinec, vendar živi v Madridu. Od leta 2009 je namestnik regionalnega direktorja za Ameriko Svetovne turistične organizacije. “Take krize nismo videli nikoli prej, to je nekaj brez primere,” je potožil Varela.  Podatki, ki jih ima v roki bi prestrašili vsakogar: svetovni padec turizma za 75 odstotkov in izguba 100 milijonov delovnih mest zaradi covida.

Ali 100 milijonov samo iz turističnega sektorja?
Da. Vsekakor se je pokazalo, da ima lahko turizem hitro okrevanje. Toda izguba 100 milijonov delovnih mest je brez primere. V svojih šestdesetih letih nisem videl ničesar podobnega. Ne vemo še, kako bo vse to srednjeročno vplivalo na socialnem, duševnem, gospodarskem in kulturnem področju.

Kdaj mislite, da se bo turistični sektor vrnil v normalno stanje?
Nisem vedeževalec. Mislim pa, da bi se lahko na raven pred pandemijo vrnili šele leta 2024. Tudi IATA (Mednarodno združenje za zračni promet) misli enako.

Alejandro Varela, direktor Svetovne turistične organizacije. (foto: Facebook)

To je več kot dve leti …
Mogoče bo malo prej. V letu 2019 je bilo približno 1,5 milijarde mednarodnih prihodov. Veste, koliko jih je bilo leta 2020? Manj kot 400 milijonov. V devetih mesecih se je izgubila milijarda prihodov, vrnili smo se na raven zgodnjih 90.

Dodajmo eno težavo: zahteve za potovanje. Nekatera cepiva, na primer Sputnik ali Cansino, v mnogih državah niso sprejeta. Kaj mislite o tem?
Ta je zelo težko rešljiv problem. Zelo težko bo nekaj znova aktivirati, če bo vsaka država nalagala svoje zahteve in pravila.

Toda to neposredno vpliva na turizem. Tako Svetovna organizacija za Zdravje kor za Turizem zavisita od Združenih Narodov. Kako bi lahko uskladila različne interese?
Mi smo popolnoma ločeni organizaciji, vendar imamo medsebojni dialog. V celotnem sistemu Združenih Narodov poteka dialog. Tudi z Mednarodno organizacijo dela. Vendar ima nad vsemi prednost Svetovna organizacija za zdravje.

Morda bi bilo logično, da se globalno odobrijo cepiva.
Težko je povezati zdravstvena ministrstva vseh držav. Zakaj bi morala Kitajska odobriti cepivo, ki ga je odobrila Brazilija?

Ampak tako se pride do segregacije turistov v času neenakega dostopa do cepiv.
Na žalost, da. Nedvomno to pomanjkanje cepiv ali neenak dostop do njih otežkoča hitro vrnitev v normalno stanje.

Bo pandemija pustila kaj pozitivnega za turizem?
Čeprav je zelo težko globalno stanje, mislim, da se morajo države potruditi in začeti z domačim turizmom. Če ne moremo potovati po svetu, podprimo in okrepimo notranji turizem.

Demokracija