fbpx

Dekadenca v šolstvu: Katoliška šola odstranila vse katoliške simbole in kipe, da bi bila bolj vključujoča do drugih ver

Foto: YouTube

Žalostno, kam smo prišli. Katoliška šola v Kaliforniji se je odločila za odstranitev in preselitev katoliških simbolov in kipov, vključno s kipom Device Marije in Jezusa. Od 180 jih je ostalo le še 18, kar kaže na to, da se je šola s tradicijo uklonila levičarskim prizadevanjem, da se odstrani vse ostanke katolicizma. 

O odstranitvi in preselitvi večine kipov na šoli San Domenico v mestu San Anselmo v Kaliforniji je v četrtek poročal Marin Independent Journal, ta pa naj bi se za takšno potezo odločila, zato ker želi biti bolj vključujoča do drugih ver. Med starši učencev, ki naj bi obiskovali katoliško šolo, je završalo.

Do zdaj je šoli uspelo odstraniti vseh 180 katoliških kipov in simbolov, razen 18. Vodja šolskega odbora Amy Skewes-Cox je zatrdila, da je tovrstna odstranitev v celoti v skladu s šolskimi pravili.

Foto: iStock

Starši so ogorčeni
Kim Pipki, katere hči je obiskovala San Domenico, je odstranitev kipa Device Marije z Jezusom v naročju označila kot posebno sporno, saj se je ta nahajal v središču šolskega dvorišča in je kot tak predstavljal enega od najpomembnejših kipov na šoli. “Ni šlo toliko za Boga, ampak bolj za predajanje nekaterih tradicij,” je dodala mater. “Ljudje so bili povsem šokirani, da so bili kipi postavljeni v kletne prostore šole.”

Med najbolj razočaranimi starši je Shannon Fitzpatrick, katere 8-letna hči obiskuje San Domenico. Ta je s šolskim upravnim odborom delila svoje razočaranje glede tako imenovanih “vključujočih” sprememb. Poleg tega pa izpostavila, da je več kot očitno, da zanje razumevanje vključenosti pomeni izključitev katolicizma na šoli. “Na ta način so pokopali 167 let staro tradicijo katoliške šole zaradi strahu in sramovanja tega, da se slavi dediščino in prepričanje naših prednikov,” je dejala in dodala, da so zaskrbljeni tudi drugi starši. “Če se je šola odločila za drugačno usmeritev, bi o tem morala obvestiti celotno skupnost in to še pred začetkom novega šolskega leta.”

Foto: YouTube

Ravnateljica ne želi, da bi se kdo počutil neprijetno
Ravnateljica šole Cecily Stock se je na točo očitkov odzvala in v bran dejala, da se je šola za tovrstno potezo odločila, da bi postala bolj vključujoča. Številni mislijo, da je naša šola le katoliška, in pri tem pozabljajo, da je tudi neodvisna. Želimo, da se z našo neodvisnostjo seznani čim več družin, ki bodo iskale šolo za svoje otroke. “Če bi nekdo druge religije na šolskem kampusu ugledal več kipov sv. Dominika ali sv. Frančiška, bi se lahko počutil neprijetno, mi pa tega ne želimo.”

N. Ž.