fbpx

Demokracija po turško – Erdogan z odlokom zaprl 1043 zasebnih šol

Recep Tayyip Erdogan, Foto: STA

Turške oblasti lahko po novem, v skladu z izrednimi razmerami, ki so jih razglasile po domnevnem državnem udaru, zadržujejo osumljence pred privedbo pred sodnika do 30 dni. Recep Tayyip Erdogan je izdal odlok o takojšnjem zaprtju več kot 2300 institucij, kot so šole, dobrodelne in zdravstvene ustanove.

Turška država bo zaradi izrednih razmer, ki so jih uvedli minuli četrtek, zamrznila evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Aktivisti za človekove pravice so že opozorili turške oblasti, da lahko pridržavnje osumljenca traja največ štiri dni, nato pa ga morajo privesti pred sodnika.

Novi odloki sultana Erdogana
V turškem uradnem listu so, kljub opozorilom mednarodne skupnosti, danes objavili odlok, po katerem lahko pridržanje osumljenca traja tudi do 30 dni. Nekateri se bojijo, da bodo osumljenci v tako dolgem obdobju deležni mučenja in zasliševanja.

Objavljen je bil tudi drugi odlok, v katerem država ukazuje takojšnje zaprtje 1043 zasebnih šol in 1229 združenj in ustanov. Gre za prve uradno objavljene odloke po razglasitvi iurednih razmer.

Demokracija po turško
Še vedno pa odmevajo besede novodobnega sultana Erdogana, ki jih je izrekel v četrtek. Da izredne razmere ne bodo vzrok za kršenje človekovih pravic, omejitev svobode gibanja in svobode izražanja. Dogaja pa se prav to. Vse šole in ustanove, ki so kakorkoli nenaklonjene trenutni oblasti se zapirajo, prav tako pa je za tri mesece suspendirana evropska konvencija o človekovih pravicah.

Kljub temu, da se zdi, da se je pravi državni udar začel z razglasitvijo izrednih razmer in da je pravi državni udarnik Erdogan sam, pa oblasti vztrajajo, da gre za pregon pomagačev izgnanega islamskega verskega vodje Fetullaha Gülena.

A. R., STA