Demokrati iščejo naslednjega ameriškega predsednika: Raziskava pokazala, koga si najbolj želijo za predsedniškega kandidata

Michelle Obama (Foto: epa)

V primeru Bidnove odločitve, da za ponovno izvolitev leta 2024 ne bo kandidiral, bi, sodeč po raziskavi, demokrati predsedniško nominacijo podelili podpredsednici Kamali Harris in nekdanji prvi dami Michelle Obama.

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je dobila 13 odstotkov glasov vseh anketiranih, kar je zelo visoko, glede na pretekla glasovanja, Michelle Obama pa ji je sledila z 10 odstotki vseh anketiranih, poroča The Hill.

Manj kot 10 odstotkov glasov so dobili senator Bernie Sanders iz Vermonta, Elizabeth Warren iz Massachusettsa, Cory Booker iz New Jerseyja, nekdanji župan New Yorka Michael Bloomberg, minister za promet Pete Buttigieg in nekdanji predsedniški kandidat 2020 Andrew Yang. Ne glede na izide in dokaj jasno sliko, koga favorizirajo demokrati in koga ne, jih 36 odstotkov še vedno ostaja neopredeljenih, 13 odstotkov pa svojega izbranca ni našlo na seznamu.

Podpredsednica ZDA Kamala Harris (Foto: epa)

Nekdanja prva dama še vedno priljubljena
Nekdanja prva dama je večkrat omenila, da ne namerava kandidirati za nobeno funkcijo, saj se zaveda svoje odgovornosti in bremena, ki jo taka funkcija prinese ne le njej, ampak njeni celotni družini. Michelle Obama je očitno med demokrati dokaj priljubljena, je pa njena priljubljenost narasla s kampanjo  “Get-out-of the vote”, katere namen je povečati volilno udeležbo, še posebej v državah, ki nimajo ali uveljavljajo obveznega glasovanja in je volilna udeležba lahko izredno nizka. 

Družina Obama (Foto: STA)

Biden namerava ostati, Trump pa se vrniti?
Sedanji predsednik Joe Biden bi imel na leto glasovanja, 2024, 81 let, za tem pa bi jih dopolnil 82. Sodeč po besedah tiskovne predstavnice Bele hiše, Jen Psaki, pa to ne predstavlja ovire in Joe Biden naj bi tudi takrat kandidiral, čeprav je njegova podpora v zadnjem času zelo upadla.

V svojem zadnjem sporočilu za zahvalni dan je o svoji vrnitvi že namignil tudi nekdanji predsednik Donald Trump, ki je svojo vrnitev nameraval objaviti šele v vmesnem mandatu leta 2022. Sporočilo je bilo zelo navdihujoče in spodbudno, prav tako pa je pokazal svojo naklonjenost ZDA in njenim bodočim generacijam “veličine”, kot je zapisal. “Zelo zanimiv čas v naši državi, a ne skrbite, spet nam bo super – in to bomo storili vsi skupaj,” je zapisal v izjavi.

Tanja Brkić