fbpx

Demokrati republikance obtožujejo rušenja demokracije, ker dvomijo v rezultate volitev, a so leta to počeli sami

Foto: epa

Demokrati so velik del svoje kongresne volilne kampanje osnovali na strahu pred t. i. republikanskimi “zanikovalci volitev”, ki podpirajo Donalda Trumpa. Se pavi tistih, ki so prepričani, da so bile predsedniške volitve leta 2020, kjer je Joe Biden premagal Donalda Trumpa, prirejene, oz. “ukradene”. Svojim volivcem in predvsem sredinskim neopredeljenim so razlagali, da gre za napad na demokracijo. Opozarjali so na vdor protestnikov v ameriški Kongres 6. januarja 2020 in postavljali teze, da ZDA z zanikovalci volitev na čelu s Trumpom izgublja dragocen institut mirne predaje oblasti. Življenje zna včasih res biti polno ironij – zdaj bo vodenje Demokratske poslanske skupine v predstavniškem domu ameriškega kongresa prevzel Denier Hakeem Jeffries, znan po tem, da je večkrat podvomil v rezultate predsedniških in kongresnih volitev ter jih celo označil z ukadene.

Denier Hakeem Jeffries je eden od mlajših upov demokratske stranke, nekateri pa že potegujejo vzporednice med njim in očetom ameriškega kulturnega in družbenega razkola Barackom Obamo. Še preden pa je uradno postal vodja demokratov v predstavniškem domu, pa so na plano prišli njegovi pretekli tviti, iz katerih je razvidno, da ni le dvomil v ameriški demokratični proces in legitimnost volitev, ampak je tudi samo večkrat izrazil, da so bile volitve leta 2016 zaradi ruskega propagandnega vmešavanja “ukradene”. Se pravi, novi demokratski up ni prav nič drugačen od tistih ljudi, ki so pred dvema letoma vdrli v Kongres. Za te demokrati trdijo, da so grožnja demokraciji, ker verjamejo v teorije zarote in s tem motijo mirni prenos oblasti.

Izkazalo se je, da je bilo v preteklosti jedro Jeffriesove politične misli ravno v tem, da je izražal dvome v legitimnost volitev – a le takrat, ko so zmagali republikanci ali republikanski kandidat.

Tako je leta 2018 tvitnil:

“LAŽEJO (bolj kot katera koli druga administracija v zgodovini). GOLJUFAJO (volitve 2016/rusko vmešavanje). KRADEJO (mesto Ustavnega sodnika). Kdaj bo republikanska stranka državo postavila pred stranko?” 

V isti niti je napisal:

Več kot vemo o volitvah leta 2016, bolj nelegitimne postajajo. Amerika si zasluži vedeti, če imamo v Beli hiši lažnega predsednika.

Leta 2020 je misel potrdil s tvitom:

“Le šobi se Donald. Zgodovina te nikoli ne bo sprejela kot legitimnega predsednika.”

In zopet istega leta:

“Bodimo jasni, Donald. Edini, ki želi ukrasti ameriške volitve, si ti. In tvoji kolegi v Kremlju.

V videu iz leta 2019, kjer so zakonodajalci obravnavali t. i. Muellerjevo poročilo, ki je preiskovalo vpletanje Rusije v ameriške volitve, pravi: “Rusija se je vmešavala v naše volitve, v našo demokracijo, da bi nekoga na umeten način postavila v Belo hišo in to jim je uspelo.”

Na isti obravnavi je povedal tudi, da se je nad Trumpovo Belo hišo “zgrnil oblak nelegitimnosti in moramo zdaj ugotoviti, kaj za hudiča se je zgodilo.”

To pa ni vse. Nove vodje predstavniških demokratov ni motilo le Trumpovo predsedovnje, ampak celo volitve v kongres leta 2018, kjer je trdil, da je bilo več kongresnih sedežev ukradenih s strani zločinskih republikanskih operativcev.

Muellerjevo poročilo je jasno: Povezav med Trumpom in Kremljem ni bilo
Demokrati so kar pol mandata predsednika Donalda Trumpa preživeli v paralizi pričakovanja t. i. Muellerjevega poročila, ki ga je na pobudo demokratske stranke pripravljal posebni državni zastopnik Robert Mueller. Poročilo naj bi razkrilo – vsaj tako so demokrati upali –  kako so ruski agentje pomagali Trumpu do nepričakovane zmage nad Hillary Clinton leta 2016. Skoraj vsa njihova politika je temeljila na tem, da bo moral Trump odstopiti, ko bo poročilo razkrilo vse skrivnosti zarote. Na koncu se je izkazalo, da zarote ni bilo, kar je bil velik šok za celoten demokratski establišment. Senator Adam Schiff je celo predlagal, da se Muellerja s sodnim pozivom zasliši na sodišču, če je res opravil nalogo v skladu z načelom največje skrbnosti.

Demokrati so štiri leta med vrsticami hujskali, da so bile volitve ukradene
Kljub temu pa ne gre pozabiti, da so demokrati v obdobju od 2016 do 2018 povsem udomačili retoriko, da je šlo leta 2016 za “ukradene” volitve in so jo vzdrževali vse do vdora v kongres leta 2020, ko so obrnili ploščo in začeli republikance obtoževati, da ne priznavajo rezultata volitev leta 2020. Ker ima Demokratska stranka v ZDA za sabo skoraj ves medijski establišment, podobno kot pri nas leve stranke, je bilo dokaj lahko zgodbo obrniti na tak način, da se danes nihče več ne spomni, da so ravno demokrati svoje volivce hujskali o tem, da volitve niso bile legitimne oz. da so bile celo ukradene.

Internet nikoli ne pozabi
Denier Hakeem Jeffries je bil prej povsem povprečen član demokratske stranke, ki je sledil “partijski liniji”, da so bile volitve ukradene. Takrat je bila takšna retorika povsem sprejemljiva tudi za liberalne medije. Šele po letu 2020, ko so demokrati začeli vdor v Kongres in Trumpovo nasprotovanje volilnim rezultatom predsedniške bitke izkoriščati, češ da gre za napad na osnovne postulate demokratične ureditve, so po tihem pozabili, da so tudi sami dolgo trdili isto – seveda, za tiste volitve, kjer njim samim rezultat ni ustrezal.

Z imenovanjem svojega predstavnika v Predstavniški dom kongresa so tako naleteli na težavo, saj so se zaleteli v zid lastne hinavščine. Spletni uporabniki so opozorili na njegove stare izjave, ki pa so vendarle tudi izjave vseh povprečnih demokratov v tistem času – vključno s poraženo Hillary Clinton. Velika težava, ki jo imajo ameriški demokrati, je ta, da internet nikoli nič ne pozabi. In da je v ZDA že tako pomemben vir informacij, da se ga bojijo tudi mainstream mediji. V Sloveniji zaenkrat politiki še nimajo takšnih strahov. Mediji so še vedno informacijsko okno v svet Slovencev. A ne več za dolgo.

Andrej Žitnik