fbpx

Demokrati vračajo udarec – direktor FBI zaradi sporne pošte Hillary Clinton pristal v preiskavi

Direktor FBI James Comey (foto: epa)

Predsedniška  kampanja v ZDA še vedno buri duhove. Zaposleni na pravosodnem ministrstvu in zvezni policiji FBI so se znašli v preiskavi. Pred ameriškimi volitvami, ki so potekale 8. novembra, so preiskovali elektronsko pošto kandidatke Hillary Clinton.

Notranji nadzornik ameriškega pravosodnega ministrstva, generalni inšpektor Michael Horowitz, je sporočil, da začenja preiskavo na zahtevo članov kongresa in ameriške javnosti. Comey je preiskavo pozdravil in obljubil sodelovanje ter izrazil upanje, da bodo izsledki preiskave v celoti objavljeni, kar bo koristilo vsem.

Direktor FBI James Comey se je zameril demokratom, ker je 28. oktobra sporočil kongresnikom, da se preiskava elektronske pošte demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton nadaljuje. Pred tem je že julija javno povedal, da preiskava elektronske pošte iz časov, ko je Clintonova vodila State Department, ni odkrila ničesar nezakonitega in da ne bo priporočil kazenske ovadbe.

Pravosodna ministrica Lorette Lynch in pravniki pravosodnega ministrstva so direktorju FBI svetovali, naj tega ne dela, a je Comey 28. oktobra obvestil kongresnike, da se preiskava nadaljuje, ker so v nepovezani preiskavi nekdanjega newyorškega kongresnika Anthonyja Weinerja našli njeno elektronsko pošto na računalniku, ki ga je uporabljal skupaj z ženo Humo Abedin, tesno sodelavko Clintonove. Lyncheva je Comeyju odsvetovala obvestilo kongresnikom v času pred volitvami, ker še niso vedeli, ali bodo na računalniku sploh kaj našli. Našli niso ničesar in Comey je dva dni pred volitvami to sporočil. V procesu se je zameril demokratom, ki so jezni, saj ga obtožujejo za poraz svoje predsedniške kandidatke. Lyncheva je sokriva, ker se je v času preiskave FBI junija na letališču bolj ali manj na skrivaj srečala z nekdanjim predsednikom Billom Clintonom. Oba trdita, da sta se pogovarjala le o otrocih in drugih osebnih zadevah, kar je mogoče res, ni pa nujno, zato je Trump govoril o dokazu, da je pravosodno ministrstvo povezano s Clintonovo.

Predmet preiskave FBI bo tudi uradnik ali uradnica ministrstva za pravosodje zaradi neprimernih stikov s kampanjo Clintonove in celotno ministrstvo zaradi objave določene dokumentacije na Twitterju.

B. J., STA