fbpx

“Demokratična” Turčija: Visoki islamski klerik dejal, da so tisti, ki bodo volili proti Erdoganu, sovražniki islama

Neverjetno je, kako Evropa mirno gleda in se spreneveda glede stanja v Turčiji. Poteka ljudski referendum, na katerem se Turki odločajo o tem, ali bodo dali večja pooblastila Erdoganu ali ne. Glede na čistke je večina prebivalcev prestrašena, zdaj pa so šli oblastniki še korak naprej in za svoje politične cilje uporabili najmočnejše orožje – islam. Hayrettin Karaman je visoki islamski klerik in razglaševalec fatv – islamskih sodb. Dejal je, da je glas za Erdogana dolžnost vseh muslimanov.

Imenovani je pretekli torek po naročilu vladajoče Erdoganove stranke AKP napisal kolumno, v kateri trdi, da je glasovanje ZA več pooblastil Erdoganu verska dolžnost vsakega, ki se ima za muslimana. Poudariti je treba, da nova pooblastila Erdoganu dajejo diktatorsko moč, parlament pa bo postal popolnoma nepotreben. Služil bo zgolj kot posvetovalno telo novega “sultana”.

Turčija se odmika od dediščine Ataturka
Turčija pod Erdoganovim vodstvom vse bolj nazaduje. Islamski teror je že tako nazadnjaški, zdaj pa so oživele sanje o velikem Otomanskem cesarstvu. Erdoganova Turčija bo strogo islamizirana, militarizirana, vse pa bo obvladoval en človek s svojimi ministri, ki jih bo lahko po lastni volji menjal. Težnje Turčije so tudi na Balkanu in v Siriji. Težko si je predstavljati, da Erdogan nima velikih sanj o imperiju pod njegovo trdo roko. Kot v časih cesarstva je tudi zdaj po besedah klerika “verska dolžnost” voliti Erdoganu v prid.

Si predstavljate, da bi papež rekel, da je verska dolžnost kristjanov voliti na primer Ljudmilo Novak? Vsi levičarji bi skočili v zrak, da sta vera in država strogo ločeni. No, pri muslimanih jih to ne moti, saj levičarji aktivno sodelujejo z muslimani. Vse za umor Evrope, kot jo poznamo. Da pa ne boste mislili, da je glasovanje za Erdogana samo verska dolžnost. Pridigar tu ni zaključil. Dejal je še, da so tisti, ki bodo glasovali proti Erdoganu (za demokracijo torej, op. p.) sovražniki islama. Tako nam je tudi turški klerik lepo ponazoril – islam in demokracija ne gresta skupaj.

Današnji referendum pa že spremljajo izgredi pred volišči v provinci Diyarbakir na jugovzhodu Turčije, ki so zahtevali dve smrtni žrtvi, ena oseba je ranjena. Predstavnik prokurdske, opozicijske Ljudske demokratske stranke Ziysa Pir je ob tem na enem izmed volišč v istoimenskem mestu dejal, da policija na voliščih ovira delo opazovalec opozicijskih strank, poroča STA.

A. R.